Την οργή του ακαδημαϊκού κόσμου έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει αστυνομικούς στα πανεπιστήμια. Στις αντιδράσεις πρυτάνεων, καθηγητών και φοιτητών έρχονται να προστεθούν και οι ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
Ασυμβίβαστο το νέο ειδικό σώμα με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων
Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, στα πλαίσια της ανακοίνωσης της Συνόδου Πρυτάνεων στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα αναφέρεται σε εξωπανεπιστημιακούς θεσμούς, δεν συνάδει με τη συνταγματική κατοχύρωση και προστασία του αυτοδιοίκητου των ελληνικών Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις επί μέρους εκφάνσεις της (επιστήμης, έρευνας και διδασκαλίας)».
Παράλληλα επισημαίνει πως «η αναβάθμιση του επιπέδου της προστασίας και φύλαξης των Πανεπιστημίων μπορεί να διασφαλιστεί με ποικίλους τρόπους: (α) με τη χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένου μη-αστυνομικού προσωπικού, που θα αναφέρεται στις εκάστοτε πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και θα κατανοεί την ακαδημαϊκή κουλτούρα, (β) με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, καθώς και (γ) με την παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης».
Ολόκληρη η απόφαση του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης
«Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ασφάλεια των Πανεπιστημίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει την έντονη ανησυχία του απέναντι στην προοπτική σύστασης «Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», οι οποίες – όπως αναφέρεται – θα υπάγονται απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, θεωρούμε ότι:
- Η σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα αναφέρεται σε εξωπανεπιστημιακούς θεσμούς, δεν συνάδει με τη συνταγματική κατοχύρωση και προστασία του αυτοδιοίκητου των ελληνικών Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις επί μέρους εκφάνσεις της (επιστήμης, έρευνας και διδασκαλίας).
- Το ισχύον νομικό πλαίσιο παρέχει επαρκή μέσα αντιμετώπισης τυχόν έκνομων περιστατικών στο πλαίσιο του οποίου ο ρόλος της αστυνομίας ήδη περιγράφεται με σαφή τρόπο. Αντίθετα, η χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων ως μόνιμης υπηρεσίας ασφάλειας στα Πανεπιστήμια ενδέχεται να λειτουργήσει ως διαρκής πηγή εντάσεων και συγκρούσεων εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας.
- Η αναβάθμιση του επιπέδου της προστασίας και φύλαξης των Πανεπιστημίων μπορεί να διασφαλιστεί με ποικίλους τρόπους: (α) με τη χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένου μη-αστυνομικού προσωπικού, που θα αναφέρεται στις εκάστοτε πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και θα κατανοεί την ακαδημαϊκή κουλτούρα, (β) με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, καθώς και (γ) με την παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης».
«Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία προκειμένου να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία»
Δριμεία είναι και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και υπογραμμίζει ότι «ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση» και σημειώνει ότι «αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Ο περιορισμός των εισακτέων, είναι άλλο ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των “κολλεγίων”, λίγο μετά με την εξίσωση των υποβαθμισμένων πτυχίων που παρέχουν, με αυτά του Ελληνικού Πανεπιστήμιου», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.
Ακόμα τονίζει πως η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αντί να στηρίξει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία αλλά και να φροντίσει για την υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «δαπανά ποσά προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, όπου θα περιορίζονται ακόμη και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες», επισημαίνει και συμπληρώνει πως «για άλλη μια φορά, εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις συνθήκες περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών, προκειμένου να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη και την ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από κοινού από την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο προβλέπει:
– Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) με 1.000 οργανικές θέσεις κατωτέρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη!
– Τη συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, την κάθε είδους ρύπανση (και ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια (από φοιτητές!) μέχρι και την εκούσια παρεμπόδιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, σε μια προσπάθεια να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών.
– Την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κτλ)
– Τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων.
Επιπλέον, θεωρεί δεδομένη την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες
Για να καταστήσει μάλιστα συνένοχους και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων ιδρύει αυτοτελή οργανική δομή, τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικό των ΑΕΙ και αν δεν επαρκεί, από συμβασιούχους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεραίνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα. Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Ο περιορισμός των εισακτέων, είναι άλλο ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των «κολλεγίων», λίγο μετά με την εξίσωση των υποβαθμισμένων πτυχίων που παρέχουν, με αυτά του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αντί να στηρίξει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία αλλά και να φροντίσει για την υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, δαπανά ποσά προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, όπου θα περιορίζονται ακόμη και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.
Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις συνθήκες περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών, προκειμένου να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στηρίζει τον αγώνα της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο αυταρχικό νομοσχέδιο το οποίο γυρίζει το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας και καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα.