Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», ανήρτησε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε στο Twitter πως «αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει».

«Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.

Έκτακτη σύγκληση των G7

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, διαβεβαίωσε σήμερα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Η τηλεδιάσκεψη της G7 θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια και κυρίως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής ζεστού νερού», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ.

Η θέση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το Κίεβο εντάσσονται στο πλαίσιο της, όπως αποκαλεί η Μόσχα, «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε εξάλλου να σχολιάσει αν οι σημερινοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία αποτελούν αντίποινα για την εν μέρει καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως «όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για τις απαντήσεις θα πρέπει να στραφούμε στο υπουργείο Άμυνας», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «τα βασικά βήματα (…) δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να έχει γίνει αναφορά στον επικεφαλής», τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό με πυραύλους πόλεων σε όλη τη χώρα σήμερα το πρωί.