Δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ μόλις λίγες μέρες νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε πως έρχεται επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια.

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα» δήλωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επανέλαβε ότι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 θα εφαρμοστούν κανονικά. Μιλώντας στο OPEN, τόνισε εξάλλου πως μέχρι 31 Ιανουαρίου, όσοι έχουν κλείσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, ειδάλλως δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και διαμήνυσε πως αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τον υποχρεωτικό εμβολισμό για τους άνω των 60 ετών που ξεκινά από τις 17 Ιανουαρίου διαμηνύοντας πως τα πρόστιμα θα εφαρμοστούν κανονικά. Διευκρίνισε δε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, δεν θα έχει πρόστιμο. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα. «Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν, καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό».

«Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός.Στις 7 Ιανουαρίου, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», όχι μόνο είχε επιβεβαιώσει το σενάριο για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών, αλλά αποκάλυψε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά κριτήρια.