Με αφορμή την τροπολογία για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός υποστήριξε ότι παρά την πλήρη απελευθέρωση απέτρεψαν τον κίνδυνο «της άκρατης απελευθέρωσης». Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ολιγοπώλια.

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα»

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, υποστήριξε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν θα δημιουργηθούν ολιγοπώλια.«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών».

Κατά του «κατασκευάσματος» οι φαρμακοποιοί

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος, χαρακτήρισε «κατασκεύασμα» την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για τις άδειες των φαρμακείων και ξεκαθάρισε ότι οι φαρμακοποιοί διαφωνούν «ρητώς και κατηγορηματικώς» με αυτή.

Υπογράμμισε ότι το καθεστώς αδειοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζεται σε καμία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, αλλά μόνο σε κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και σε περιοχές του ευρωπαϊκού βορρά, όπου όμως δεν υπάρχουν αρκετοί φαρμακοποιοί.