Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr, λόγω του νέου lockdown, επανέρχεται το μέτρο της αναγκαστικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και των ενοικίων κύριας κατοικίας για όσους εργαζόμενους τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ίδια μείωση ισχύει και για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας όταν τουλάχιστον ο ένας από τους γονείς του φοιτητή τίθεται σε αναστολή σύμβασης.

Για τη μείωση του εισοδήματος που υφίστανται, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, ο ιδιοκτήτη ακινήτου θα λάβει ως αποζημίωση το 50% του ποσού που απώλεσε απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει στο taxisnet. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης έχει συμφωνήσει με τον μισθωτή ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο, λόγω της υποχρεωτικής μείωσης θα λάβει 600 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 400 ευρώ. Το 50% αυτής της απώλειας εισοδήματος, δηλαδή 200 ευρώ, θα λάβει ως έκτακτη αποζημίωση από το κράτος.

Αν δεν υπάρξει ειδική πρόβλεψη νομοθετικά ή με την έκδοση υπουργικής απόφασης, η αποζημίωση αυτή θα φορολογηθεί ως εισόδημα από ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει να φορολογηθεί με συντελεστή ακόμη και 45% Στην πράξη, δηλαδή, η πραγματική αποζημίωση θα φτάσει περίπου του 27,5% της απώλειας του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την αρχική μορφή του μέτρου, η αποζημίωση των ιδιοκτητών ήταν 30% αλλά δεν δινόταν σε μετρητά. Η αποζημίωση λάμβανε τη μορφή πίστωσης φόρου που συμψηφιζόταν υποχρεωτικά με τον ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αυτή η αποζημίωση ήταν αφορολόγητη και έτσι αν δεν προβλεφθεί ότι η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, η αύξησή της στο 50% θα αναιρεθεί επί της ουσίας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα προκύψει και για πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν ρυθμίσει φορολογικές τους οφειλές ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αφού η αποζημίωση θα μπορεί, αν δεν προβλεφθεί ειδικά, να κατασχεθεί και να συμψηφιστεί με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.