Η υπόθεση για την οποία καταδικάσθηκε την Τετάρτη ο Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, αφορά κατηγορίες ότι έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια) από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras και της κατασκευαστικής εταιρεία ΟΑS, για ν’ αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο, και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Συγκεκριμένα, εκτός από την υπόθεση της κατοικίας στη Γκουαρούζα, τα κατηγορητήρια που βαρύνουν τον Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, είναι πέντε.
 
Τον Ιούλιο του 2016,  κατηγορείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της υπόθεσης Lava-Jato για την εξαγορά της σιωπής του πρώην διευθυντή της Petrobras, Νέστορ Σερβέρου.
 
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2016, κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας ΟΑS, την ίδια υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε την Τετάρτη σε περισσότερα από εννέα χρόνια φυλάκιση.
 
Τον Οκτώβριο του 2016, ενάγεται για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Ιανός». Αναλυτικότερα, ο Λούλα ντα Σίλβα κατηγορείται ότι ευνόησε την εταιρεία Odebrecht στην Αγκόλα μέσω συμβάσεων που χρηματοδοτούνταν από την κρατική τράπεζα BNDES. Το κατηγορητήριο τον εγκαλεί για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της άσκησης εγκληματικής επιρροής και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
 
Τον Δεκέμβριο του 2016, κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, άσκησης επιρροής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην υπόθεση «Ζηλωτές». Επίμαχο σημείο σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί η κατηγορία για ύπαρξη ενός υποτιθέμενου σχεδίου προκειμένου να επωφεληθεί η εταιρεία συμβούλων Marcondes e Mautoni.
 
Τον Δεκέμβριο του 2016, ξανά στο πλαίσιο του Lava-Jato, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία από την Odebrecht μέσω του πρώην υπουργού της κυβέρνησής του, Αντόνιο Παλόσι, και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
 

Έφεση στην καταδίκη του για δωροδοκία

Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη για μίζες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα ανώτερο δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του πρώην προέδρου αγνοήθηκαν, είπε ο δικηγόρος Κριστιάνο Ζανίν σε δημοσιογράφους, ισχυρισμό που απορρίπτει ο αρμόδιος δικαστής Σέρζιο Μόρο.