Το περασμένο Σάββατο, ο έκπτωτος αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και μέλος της Εκτελεστικής της Γραμματείας, Σταύρος Μπαλάσκας, προκάλεσε για μία ακόμα φορά αντιδράσεις με τα λεγόμενά του σε τηλεοπτική εκπομπή, και συγκεκριμένα, με αναφορές του στη Δικαιοσύνη, μέσα από το κανάλι του Mega. Ο συνδικαλιστής αστυνομικός αναφέρθηκε στις ευθύνες της Δικαιοσύνης για την έξαρση της εγκληματικότητας, υποστηρίζοντας πως η αστυνομία συλλαμβάνει και παραδίδει του εγκληματίες στη Δικαιοσύνη, για την οποία σημείωσε πως «χρειάζεται ρυθμίσεις».

«Το πρόβλημα δεν είναι η Αστυνομία που τους πιάνει και τους παραπέμπει. Η Δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα. Εκεί χρειάζεται να ρυθμιστούν κάποια πράγματα. Ας βγάλουν το ματάκι τους πάνω από την Αστυνομία. Το πρόβλημα είναι οι ποινές, αποφάσεις, δικαστικοί, παραδικαστικά. Εκεί γίνεται ένας κουβάς ολόκληρος και μέσα στον κουβά υπάρχει… Ας πάψουν να ασχολούνται με το δικό μας υπουργείο, και ας αρχίσουν να ασχολούνται με ένα άλλο υπουργείο. Δεν φταίμε εμείς συνέχεια. Εμείς τους πιάνουμε, τους δίνουμε στη Δικαιοσύνη, τους δίνουμε φακέλους, τους λέμε που είναι, πόσο μπήκαν μέσα, το παρελθόν τους, το μέλλον τους, τα λέμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Μπαλάσκας, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους το πρωί της Δευτέρας.

«Χθες ένας δημοσιογράφος σε συνέντευξη μου είπε ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι αστυνομικοί ή αστυνομικοί που απειλούνται και φοβούνται. Βεβαίως υπάρχουν αστυνομικοί που είναι διεφθαρμένοι ή φοβούνται. Αλλού δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Στο νοσοκομείο που πήγα το παιδί μου για εγχείρηση και μου ζήτησαν 400 ευρώ φακελάκι δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Μόνο οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι; Άλλοι δεν υπάρχουν που να τους φοβούνται και να βγάζουν ευνοϊκές αποφάσεις ή κάτι άλλο;» είχε δηλώσει ακόμα ο αστυνομικός.

«Οι απαράδεκτες καταγγελίες εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας περί παραδικαστικών κυκλωμάτων και διεφθαρμένων δικαστικών, όσο δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, αποτελούν επιβεβαίωση της διαρκούς κατάπτωσης του δημόσιου λόγου ο οποίος έχει υποκατασταθεί από συνθήματα και συκοφαντίες αγαπημένων καλεσμένων των Media» σημειώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ανακοινώνοντας πως τον λόγο πλέον για τα λεγόμενα του συνδικαλιστή θα έχει η Δικαιοσύνη.

«Η ανεύθυνη χυδαιότητα τέτοιων εκπροσώπων της Αστυνομίας έχει ως όριο την αναζήτηση των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών τους. Θα αποστείλουμε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. απόσπασμα των δηλώσεων του συγκεκριμένου εκπροσώπου της Αστυνομίας. Με τον τρόπο αυτό θα απαντάμε πλέον σε κάθε ανάλογη πρόκληση» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Έπειτα, το μεσημέρι της Δευτέρας, με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, έγινε γνωστό πως διατάχθηκε Διοικητική Έρευνα για τα λεγόμενα του Στ. Μπαλάσκα, με μία λιτή ανακοίνωση. «Ανακοινώνεται ότι, αναφορικά με δηλώσεις συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας» ανακοινώθηκε συγκεκριμένα.

Αργότερα, μετά την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ήρθε ο ίδιος ο Στ. Μπαλάσκας, με δήλωσή του μέσω των κοινωνικών δικτύων, «προς αποφυγή άσκοπων εντάσεων ή παρεξηγήσεων και έχοντας την πρόθεση να ερμηνεύσω τις δηλώσεις μου ώστε να διαπιστωθεί ότι ουδέν μεμπτό επ’ αυτών δύναται να εξαχθεί ως συμπέρασμα», επιχειρώντας να ερμηνεύσει ο ίδιος τα λεγόμενά του. Στην ανάρτησή του, ο αστυνομικός υποστηρίζει πως «ουδεμία μομφή επιθυμούσα να προσδώσω προς οιονδήποτε και ειδικά προς τους Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς. Εάν οι δηλώσεις μου ή μια μεμονωμένη έκφραση, κατά την διάρκεια ολιγόλεπτης προφορικής συζήτησης σε τηλεοπτική εκπομπή, ερμηνεύτηκαν ως μομφή ή αποτύπωση δικής μου γνώσης για αξιόποινες πράξεις, τούτο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Στ. Μπαλάσκα:

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ..

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι πρόσφατες δηλώσεις μου προκάλεσαν την αντίδραση συνδικαλιστικών οργάνων και φορέων. Προς αποφυγή άσκοπων εντάσεων ή παρεξηγήσεων και έχοντας την πρόθεση να ερμηνεύσω τις δηλώσεις μου ώστε να διαπιστωθεί ότι ουδέν μεμπτό επ’ αυτών δύναται να εξαχθεί ως συμπέρασμα, επιθυμώ να αναφέρω ότι:

Α. Κατά το παρελθόν απασχόλησαν την Ελληνική Δικαιοσύνη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας υποθέσεις που «βαπτίστηκαν» με τον όρο παραδικαστικά κυκλώματα. Σε αυτές τις υποθέσεις που διερευνούνται ή διερευνήθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη αναφερόμουν και δεν έχω γνώση για καμία άλλη υπόθεση, πέραν όσων είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Άλλωστε δεν έκανα κανένα σχόλιο που να θίγει πρόσωπα ή θεσμούς.
Β. Δεν έχω στοιχεία για καμία άλλη υπόθεση που να αφορά Δικαστές ή Εισαγγελείς, σε σχέση με «παραδικαστικό κύκλωμα». Αν είχα θα ήμουν ο πρώτος που θα προσέτρεχα στους αρμοδίους φορείς. Αντίθετα η Ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί για εμένα θεσμό κύρους και σέβομαι όλους τους Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς για το λειτούργημα που επιτελούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.
Γ. Οι πρόσφατες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχουν αποτελέσει μέρος του δημόσιου διαλόγου. Ειδικά το πλαίσιο των ποινών, αλλά και άλλες αλλαγές (π.χ. χρόνος κράτησης – άδειες κρατουμένων κλπ.) , στην αντιμετώπιση διαφόρων αδικημάτων του λεγόμενου «κοινού ποινικού δικαίου» έχουν στηλιτευτεί από διάφορους παράγοντες, πολιτικούς – δικαστές – κοινωνικούς φορείς. Η τοποθέτησή μου δεν είχε καμία άλλη ερμηνεία πέραν αυτού. Εκφράζοντας την προσωπική άποψή μου, αλλά και την άποψη αρκετών Συναδέλφων μου, τοποθετήθηκα επί του θέματος της «ελάφρυνσης» των ποινών και την έκτιση τους, σε διάφορα αδικήματα, γεγονός που είναι γνωστό ότι απασχολεί όλη την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία μομφή επιθυμούσα να προσδώσω προς οιονδήποτε και ειδικά προς τους Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς. Εάν οι δηλώσεις μου ή μια μεμονωμένη έκφραση, κατά την διάρκεια ολιγόλεπτης προφορικής συζήτησης σε τηλεοπτική εκπομπή, ερμηνεύτηκαν ως μομφή ή αποτύπωση δικής μου γνώσης για αξιόποινες πράξεις, τούτο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Άλλωστε ουδείς δύναται να ερμηνεύσει ή να αποτυπώσει την έννοια εκφράσεων – δηλώσεων καλύτερα από εκείνον που τις έκανε.

Φυσικά είμαι στην διάθεση όλων των αρμόδιων Αρχών προς διευκρίνηση των λεγομένων μου, θεωρώντας ότι δεν δύναται να υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία των λεγομένων μου, παρά την δικαιολογημένη ευαισθησία. Ελπίζω ότι το θέμα έλαβε έκταση αποκλειστικά λόγω έλλειψης διευκρινήσεων εκ μέρους και ότι με το παρόν θέτω τα ζητήματα με σαφήνεια ώστε να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι παρερμήνευσαν τις δηλώσεις μου.

Φυσικά δεν θεωρώ ότι υπήρχε σκοπιμότητα, αλλά είναι μια παρεξήγηση που επιλύεται με την παρούσα μου.Όπως πολλάκις έχω δηλώσει δημόσια είχα έχω και θα έχω για πάντα απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Με εκτίμηση,
ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ