Ειδικότερα ο Κ.Μητσοτάκης στην ανάρτησή του έγραψε ότι «η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας».
Στη συνέχεια της ανάρτησης αναφέρθηκε στη δημόσια Υγεία, επαναλαμβάνοντας την έγκαιρη λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησής του για ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού επισημαίνοντας ότι τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.
Ακόμα ειδική μνεία έκανε και στον τομεα της οικονομίας σημειώνοντας ότι η ΕΕ θα χρειαστεί αυξημένους πόρους για να αντιμετωπίσει την κρίση από τον κορονοϊό. Σε αυτό το πλαίσιο επανέφερε το ζήτημα των «corona – bonds», των ομολόγων ειδικού σκοπού τα οποία αυτός και άλλοι 8 συνάδελφοί του πρότειναν στην ΕΕ να υιοθετήσει.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «Μαζί με άλλους 8 συναδέλφους μου υπογράψαμε, προχθές, μια επιστολή, ζητώντας να επεξεργαστούμε την πρόταση έκδοσης ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Το επιχείρημα είναι απλό: Ο Κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών».
Επέκρινε μάλιστα τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες να σημειωθεί ότι απέρριψαν και την πρόταση για κορονο – ομόλογα και τόνισε ότι «εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”. Το 2020 δεν είναι 2010…»
Στον ίδιο τόνο πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις».
Ακόμα προέβλεψε ότι η συζήτηση για το ομόλογα ειδικού σκοπού πρόκειται το επόμενο διάστημα να ανοίξει, ωστόσο όπως έγραψε, «η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας».
«Αυτοί οι μηχανισμοί που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία χρησιμότητα»
Να σημειωθεί ότι εννέα χώρες της ΕΕ, μεταξυ των οποίων και η Ελλάδα με κοινή τους επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τάχθηκαν υπέρ ενός ευρω-ομολόγου ειδικού σκοπού υπό την ονομασία «corona-bond». Από πλευράς της η Γερμανία και οι διάφορες χώρες που συντάσσονται γύρω της, προωθούν τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, η οποία ωστόσο φαίνεται να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, στα πρότυπα των μνημονιακών προγραμμάτων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με τη «La Stampa», φέρεται να δήλωσε ότι, «Κανείς δεν σκέφτεται να γίνει διαμοιρασμός του δημόσιου χρέους, κάθε χώρα απαντά με τους δικούς της τρόπους, αλλά αυτό που λείπει είναι τα πρωτοποριακά και πραγματικά κατάλληλα οικονομικά εργαλεία για να διεξαχθεί αυτός ο πόλεμος που πρέπει να δώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι για να κερδηθεί το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Κόντε σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι «αυτοί οι μηχανισμοί που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Θέλω να το κάνω σαφές, μην μπαίνετε στον κόπο, κρατήστε τα, η Ιταλία δεν τα χρειάζεται».