Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί ένα ηχητικό απόσπασμα διάρκειας ενός λεπτού, μέρος τοποθέτησης του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε διαδικτυακή εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει «την σκυτάλη των απειλών» από τον Παύλο Πολάκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα των parapolitika.gr, που ανέδειξε το ηχητικό το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται να «υπόσχεται “εκδίκηση” στην επόμενη βόλτα της αριστεράς στην εξουσία», «μοιράζοντας διαβεβαιώσεις στους συντρόφους του πως όταν το κόμμα επανέλθει στα πράγματα τότε θα προχωρήσει σε “εκκαθαρίσεις” στον χώρο της δημόσιας διοίκησης». Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Δ. Τζανακόπουλος προαναγγέλλει πως «η δεύτερη φορά αριστερά θα πρέπει να είναι αμείλικτη απέναντι σε όσους τα προηγούμενα χρόνια από το χώρο της δημόσιας διοίκησης υπονόμευσαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ».

«Άραγε με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό; Με απολύσεις δημοσίων λειτουργών, που μπορεί να χαρακτηριστούν “εχθροί” του αριστερού καθεστώτος;» καταλήγει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα, οι αναφορές του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ως εξής:

«Χρειάζονται συγκεκριμένες και πολύ τολμηρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικού του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Εκεί που πρέπει να πούμε ότι και εξαιτίας, ας πούμε, των πιέσεων των μνημονιακών και εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων της περιόδου 2015-2019 δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε κάνει. Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, προκύπτει πως το παραπάνω ηχητικό απόσπασμα προέρχεται από την τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου στην ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου, με τίτλο «Συζητάμε μαζί σας το Πρόγραμμά μας», στην οποία ήταν εισηγητής ο βουλευτής.

Όπως προκύπτει από το ίδιο το βίντεο, που είναι δημοσιευμένο στην σελίδα της τοπικής οργάνωσης στο facebook, η επίμαχη αναφορά αποτελεί απόσπασμα της τοποθέτησης του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος με αφορμή τα έκτροπα της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη, περιγράφει τις «τομές» που σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον «εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης», αναφέροντας νωρίτερα, στην ίδια πρόταση που έχει αποκοπεί πως «δημιουργούνται στο εσωτερικό της (σ.σ. της δημόσιας διοίκησης) εστίες αν θέλετε που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

Κομμένη είναι και η τελευταία φράση του ηχητικού, όπως επίσης προκύπτει από το βίντεο, καθώς ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται να βάζει τελεία στο «εκκαθαριστούν», στο βίντεο της τοποθέτησής του συνεχίζει «για να μπορέσει να βασιλέψει η αξιοκρατία, να βασιλέψει η δημοκρατία, να βασιλέψει η βούληση του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το κοινοβούλιο και μέσα από την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του».

Ακούστε και δείτε την επίμαχη τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου, από το 36.16 και μέχρι το 38.54:

Διαβάστε αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα:

Όμως η δημοκρατία δεν είναι μόνο η απάντηση στην καταστολή. Η δημοκρατία είναι οι θεσμοί, είναι και ο κοινωνικός έλεγχος του κράτους. Αυτό το βιώσαμε εμείς την περίοδο 2015-2019 που βρισκόμασταν στη διακυβέρνηση. Το κράτος είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, η διοίκηση είναι ένα πολυπλόκαμο πεδίο, εντός του οποίου αναπτύσσονται ιδιαίτερες στρατηγικές, εντός του οποίου βρίσκουν προσβάσεις ειδικά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και όταν μιλάω για τη διοίκηση, προφανώς μιλώ για την δημόσια διοίκηση. Για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται στο εσωτερικό της εστίες αν θέλετε που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, και εκεί χρειάζονται συγκεκριμένες και πολύ τολμηρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού.

Εκεί που πρέπει να πούμε ότι και εξαιτίας ας πούμε των πιέσεων των μνημονιακών, και εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων της περιόδου 2015-2019, δεν κάναμε όλα όσα Θα θέλαμε να έχουμε κάνει. Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχτήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές, και τούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν για να μπορέσει να βασιλέψει η αξιοκρατία, να βασιλέψει η δημοκρατία, να βασιλέψει η βούληση του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το κοινοβούλιο και μέσα από την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του.

Δεν θέλω να πω περισσότερα σε σχέση με αυτό, απλά νομίζω ότι οι θεσμικές τομές που απαιτούνται στο εσωτερικό του κράτους πρέπει να είναι πάρα πολύ γενναίες. Είναι γενναίες, είναι τολμηρές και εκεί νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε πολύ συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις, ακριβώς για τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής διοίκησης.

Πύρινες ανακοινώσεις και κατηγορίες για «καθεστωτική νοοτροπία»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που μόλις σε 20 λεπτά από τη δημοσίευση, εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της ίδιας ημέρας, τονίζοντας πως «Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση».

«”Υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν” δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση» συνεχίζει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις».

«Οι δηλώσεις του κ.Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουν τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Σοκάρει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος , απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, δήλωσε ότι “οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν”. Η αναφορά σε «εκκαθαρίσεις» και η έννοιά τους, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αποκαλύπτει μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος – λάφυρο» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη και η γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος, Έφη Στεφοπούλου.

«Αναφορές σε κομματικές εκκαθαρίσεις, δεν γίνονται ανεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Η δήλωση αυτή, κραυγαλέα προκαλεί, αλλά κυρίως προβληματίζει, για τις πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το δημόσιο, συνολικά» συνεχίζουν τα δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή τους, καταλήγοντας σε μία «εξίσωση» του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία.

«Το κακό είναι δυστυχώς, ότι την ίδια ακριβώς αντίληψη για το κράτος-λάφυρο έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που απλώς αντικαθιστά επάξια το “ροζ κράτος” με το “γαλάζιο”. Επιβεβαιώνοντας και πάλι, ότι είναι …χρώματα απολύτως ταιριαστά!» καταλήγει η ίδια δήλωση.

«Φθηνοί αντιπερισπασμοί» και «μονταζιέρα» από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ, μπροστά στην κοινωνική τραγωδία που έχει φέρει τη χώρα, προσπαθεί να δημιουργήσει φθηνούς αντιπερισπασμούς, σε συνεργασία πάντα με μπουκωμένους από τη λίστα Πέτσα “δημοσιογράφους”. Τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ αντιπερισπασμού μέσω της γνωστής μονταζιέρας είναι η δήθεν αποκάλυψη για υποτιθέμενη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να κάνει απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και παρουσιάστηκε ως αποκλειστικό ηχητικό του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην πραγματικότητα ήταν δημόσια τοποθέτηση σε ανοιχτή εκδήλωση παρουσία και των δημάρχων της Ανατολικής Αθήνας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα λαγωνικά της Πειραιώς, των Παραπολιτικών, του ΑΠΕ, του Πρώτου Θέματος και του iefimerida αδυνατούν να κατανοήσουν ή κάνουν πως δεν κατανοούν ότι είναι άλλο πράγμα η εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και στρατηγικών οχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια διοίκηση και άλλο πράγμα οι απολύσεις δημοσίων υπάλληλων. Λογικό, καθώς η ΝΔ φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει πως αυτή ήταν η κυβέρνηση που, όχι μόνο προχώρησε σε απολύσεις, αλλά υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την πολιτική “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις” . Μία πολιτική που διέλυσε το κοινωνικό κράτος» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απάντησή του στο δημοσίευμα και στην Νέα Δημοκρατία, συμπληρώνοντας πως «Αυτό που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητες σε υγεία και παιδεία».

«Ταυτόχρονα με τη δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης φιλικής προς τον πολίτη μακριά από τις λογικές κομματικού κράτους που τροφοδοτεί μηχανισμούς παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας και εστίες διαφθοράς τους οποίους συντηρεί και τροφοδοτεί και στους οποίους στηρίζεται η ΝΔ για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ανακοίνωση αναπαρήγαγε από τον προσωπικό του λογαριασμό εν είδη απάντησης ο Δ. Τζανακόπουλος.