«Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κάθε εβδομάδα εφευρίσκει έναν λόγο για να αμφισβητήσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και να επαναλάβει μονότονα την καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης» υπογραμμίζεται.
 
«Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ, με ειδική επιχορήγηση που λαμβάνει στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, μεγάλο μέρος της δόσης που θα εκταμιευτεί τις επόμενες μέρες θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Επομένως, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν επηρεάζεται από τον ρυθμό εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων.
 
Τα κόμματα που με τις πολιτικές τους οδήγησαν στα όρια της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας το ασφαλιστικό, που συσσώρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμμείς και ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, οφείλουν να είναι πιο συγκρατημένα και να μην τρομοκρατούν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους με ανεύθυνες και αβάσιμες τοποθετήσεις.
 
Η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο ρυθμός υλοποίησής της επιταχύνεται καθημερινά, με στόχο την πλήρη εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων», υπογραμμίζεται στην απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην ΝΔ.
 
Νωρίτερα την Τρίτη, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, για την κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος, έκανε λόγο, σε ανακοίνωση του, για «στάση πληρωμών σε 63.000 δικαιούχους εφάπαξ, 139.000 κύριων και 127.000 επικουρικών συντάξεων».
 
«Ποτέ στο παρελθόν, πολιτική ηγεσία υπουργείου Εργασίας, δεν λειτούργησε με τόση προχειρότητα, αναλγησία και υποκρισία», δήλωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ο βουλευτή της ΝΔ, σημειώνει ότι «το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων – με στοιχεία Απριλίου 2017 – ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν τα 1,4 δις ευρώ», ενώ οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις ξεπερνούν «τις 127.000 με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ».
 
«Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ. Στις πιο πάνω οφειλές θα πρέπει να προστεθεί και η οφειλή  του εφάπαξ  62.652 δικαιούχων που  ακόμη αναμένουν τη πληρωμή τους», συμπληρώνει ο Γ. Βρούτσης στη σχετική ανακοίνωση.