«Δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν καμία ευθύνη για τη μνημειώδη ανυπαρξία πολιτικής -από μέρους τους- για το Διάστημα. Αναμενόμενο ήταν, επίσης, ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής αθλιοτήτων» απαντάει ο Ν. Παππάς σχετικά για τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, για την παραίτηση του προέδρου.
 
«Δηλώνουμε περήφανοι για το πρόγραμμα ανάπτυξης μιας πλήρους συστοιχίας μικροδορυφόρων αποκλειστικά από ελληνικά πανεπιστήμια, πρόγραμμα στο οποίο προχωρά για πρώτη φορά η Ελλάδα. Τους καλούμε να σοβαρευτούν. Να μην εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία είναι στρατευμένη στην εθνική προσπάθεια για την υλοποίηση μιας αξιόπιστης και πλήρους πολιτικής για το Διάστημα» συμπλήρωσε ο υπουργός.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Σταμάτης Κριμιζής, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του ως πρόεδρος του Ελληνικου Διαστημικού Οργανισμου, αφήνοντας αιχμές για υπουργικές ευθύνες του Νίκου Παππά.
 
Από μεριάς της η ΝΔ χαρακτήρισε «κόλαφο» τις καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.
 
Το ΠΑΣΟΚ απο μεριάς του σημειώνει ότι οι καταγγελίες του Στ. Κριμιζή «για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο υπουργό και για προσπάθεια “ελέγχου” έργων ύψους 23,9 εκ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους, δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους. Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή “follow the money”, λέει πολλά… Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;».

Τέσσερεις πανεπιστημιακοί κατά Κριμιζή
 

«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μια χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πανεπιστημιακοί Β. Κωστόπουλος (Παν. Πάτρας), Θ. Σαρρής (Δημοκρίτειο), Ν. Νικητάκος (Παν. Αιγαίο) και Κ. Μασσέλος (Παν. Πελοποννήσου).
 
«Εχθές το απόγευμα (25/04/2018), μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).
 
»Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μια χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του Διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών.
 
»Θέτει οραματικούς στόχους, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των μικρών δορυφόρων που λειτουργούν σε συστοιχίες και φιλοδοξεί να αναπτύξει τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει», υπογραμμίζουν.
 
«Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, προσφέροντας δυνατότητες δοκιμής και πιστοποίησης προϊόντων.
 
»Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων φιλοδοξεί να βοηθήσει στη συγκράτηση επιστημονικού προσωπικού υψηλών προσόντων στη χώρα, αφού προβλέπεται να απασχολήσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους από 45 διδάκτορες και επιστήμονες μηχανικούς» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.
 
«Με την ολοκλήρωση του έργου και την εκτόξευση των 11 μικροδορυφόρων διατηρείται η δυναμική (momentum) που ξεκίνησε με την επιτυχή εκτόξευση των δύο πρώτων Ελληνικών μικροδορυφόρων και τίθενται οι βάσεις για να υπηρετηθούν εφαρμογές που έχουν αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, την παρατήρηση της γης, την ασφάλεια και τη γεωργία ακριβείας.
 
Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες.
 
Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν τη σημασία του εγχειρήματος και κοιτάζοντας μπροστά, να μπορούμε να δούμε την Ελλάδα τού αύριο, βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία και την προσπάθεια» καταλήγει.