Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, εμφάνιζε την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει προωθήσει ανεπίσημο αίτημα για την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F16. Στην Τουρκία, η είδηση μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως και είπε ταμάμ».

Αναφορικά με το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η πληροφόρηση που υπάρχει από την Ουάσινγκτον είναι ότι δεν πρόκειται για νέα αεροσκάφη, αλλά για αναβάθμιση των ραντάρ και των πυραύλων των υπαρχόντων αεροσκαφών, ενώ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναθάθμιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. «Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα, γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και όπως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επανειλημμένως τονίσει, απειλεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας», σημείωσε.

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ και αυτές στέλνουν καινούργια F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Που είναι η εθνική σας περηφάνεια;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση.