Σε ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας τονίζεται πως «η ήττα των Αμερικανών Ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την πολεμική στρατηγική τους παράγοντας νέους κινδύνους πολεμικών εντάσεων και θερμών πολέμων», ενώ προσθέτει πως «η μετατόπιση του άξονα του πολέμου στον Ινδο-Ερηνικό στα πλαίσια της νεοψυχροπολεμικής επιθετικότητας ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία, οδήγησε στην πρόσφατη υπογραφή της νέας πολεμικής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας( AUKUS ) αφήνοντας στο περιθώριο την ΕΕ και ακύρωσε την προμήθεια Γαλλικών όπλων από την Αυστραλία».

«Σαν τον καλύτερο πελάτη των εμπόρων του θανάτου, η Ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει μέρος των απωλειών του Γαλλικού κράτους, υπογράφοντας την Ελληνογαλλική συμφωνία, με την αγορά των φρεγατών να αποφέρει στη Γαλλία κέρδη της τάξης των 5 δις, τα οποία προστίθενται στα 3,3 δις της αγοράς των 24 γαλλικών Ραφάλ» προσθέτει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την συμφωνία, καθώς η πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή της Αφρικής, της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου, αποτελεί το αντιστάθμισμα του περιορισμού της από την περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού».

Η Ελληνική Κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει νομιμοποίηση στην συμφωνία προπαγανδίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας σε μελλοντική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», όταν «στην πραγματικότητα, ο Γαλλικός Ιμπεριαλισμός απλώς επιθυμεί να περιορίσει τις περιφερειακές βλέψεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην περιοχή μετά την υποχώρηση των ΗΠΑ σε Μ. Ανατολή και Αφρική, όπως και να εξασφαλίσει τα δικά της ενεργειακά συμφέροντα». Αντίθετα «η Ελληνογαλλική συμφωνία ανοίγει την πόρτα για εμπλοκή του Ελληνικού στρατού στους πολέμους της Γαλλίας».

«Χρειάστηκαν δυο μόλις εικοσιτετράωρα από την υπογραφή της ‘στρατηγικής συμφωνίας’ Ελλάδας- Γαλλίας για να αποκαλυφθούν οι βαθύτερες επιδιώξεις των πολιτικών εκφραστών του Ελληνικού κεφαλαίου», καθώς «ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του και με πρόσχημα την τρομοκρατία προανήγγειλε την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην φλεγόμενη από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς περιοχή του Σαχέλ». «Η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση εμπλοκή της χώρας σε αυτές τις επικίνδυνες ατραπούς μπορεί και πρέπει να βρει τη σαφή και πλατύτερη δυνατή πολιτική καταδίκη» προειδοποιεί η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας, «πριν είναι αργά….».

Ανακνύεται επίσης το γεγονός πως «πριν λίγες ημέρες προσγειώθηκαν στην πόλη μας 15 Αμερικανικά αεροσκάφη F – 15», όπου «κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έχουν σχεδιασθεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις (από 11/10 μέχρι 15/11 ) σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ», ενώ είναι «η δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες που τα F-15 επισκέπτονται το αεροδρόμιο της πόλης μας». Διευκρινίζει ακόμα πως «οι κοινές ασκήσεις, οι εξοπλισμοί, οι αποστολές στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και προστασία της χώρας μας», αλλά αντίθετα τη «βαθύτερη συμμετοχή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σημαίνουν νέα δεινά για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής».

Αυτή η κινητικότητα των Αμερικανών «προβλέπεται στην κατάπτυστη και επικίνδυνη για το λαό μας «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων»,υπενθυμίζοντας πως την Συμφωνία «την  προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ – υπογράφει η Ν.Δ. και μάλιστα σε 5ετή βάση (αντί το) με πρόβλεψη για μελλοντική επ’ αόριστον παράταση», ενώ «’κουμπώνει’ με την πρόσφατη Ελληνογαλλική και στοχοποιεί ακόμα περισσότερο τη χώρα», καθώς «δίπλα στις βάσεις των ΗΠΑ προστίθενται πλέον και οι Γαλλικές υποδομές».

Η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας εκφράζει την ανησυχίας της «γιατί η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή βάση», ενώ «σε μια πιθανή εμπλοκή η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπούν σε ‘μαγνήτη’ επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες».

Η ανακοίνση καταλήγει πως «είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους Ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που τη μετατρέπουν σε πολεμικό ορμητήριο και σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει Ρωσία και Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους», ενώ διεκδικεί «το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό», «την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».  Αγωνίζεται ενάντια συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας και Ελλάδας – ΗΠΑ και τη κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών, απαιτώντας «Λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις».

Τέλος καλεί το λαό «να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς», ανακοινώνοντας πως απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας προχωράει σε «πολύμορφες δράσεις ,ενώνοντας τη φωνή της με τις αντιπολεμικές κινήσεις της Λάρισας» .