X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αντιπολιτευτικά πυρά για την υποβάθμιση των τουρκικών παρεμβάσεων στον Έβρο – «Πορευόμαστε χωρίς υστερικές κραυγές» απαντά η κυβέρνηση

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και την υπόθεση που προέκυψε για περιοχή ελληνικού εδάφους, 16 στρεμμάτων, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, που όμως αλλάζει ανάλογα με τη ροή του ποταμού Έβρου, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία για διεκδικήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και ζητά την άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, έκανε με τη σειρά του λόγο για υποβάθμιση του θέματος και καταπάτηση ελληνικού εδάφους, επισημαίνοντας ότι λίγο καιρό πριν η κυβέρνηση βάφτιζε «εισβολή» την προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να περάσουν στη χώρα, στέλνοντας στρατό και αστυνομία για να υψώσουν φράχτες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν υποβάθμισε το θέμα και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία».
Αντιπολιτευτικά πυρά για την υποβάθμιση των τουρκικών παρεμβάσεων στον Έβρο – «Πορευόμαστε χωρίς υστερικές κραυγές» απαντά η κυβέρνηση
George Vitsaras / SOOC
|

Με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις, αυτή τη φορά στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, όπου τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε μία περιοχή ελληνικού εδάφους, 16 στρεμμάτων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, με κοινή τους δήλωση επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για υποβάθμιση του ζητήματος και ζήτησαν την άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου (σ.σ.: περισσότερα παρακάτω) και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει. Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα; Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Θ. Κριθαρίδης, εγκαλεί την κυβέρνηση για την υποβάθμιση του θέματος της καταπάτησης του ελληνικού εδάφους από τουρκικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά έρχεται λίγο καιρό αφού το Μαξίμου βάφτιζε «εισβολή» στη χώρα την προσπάθεια κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη

«Η Κυβέρνηση αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα! Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές».

Το διάβημα του ΥΠΕΞ και η πολιτική «χωρίς υστερικές κραυγές»

Η κυβέρνηση κατέθεσε διάβημα προς την Τουρκία για την προκλητική της στάση, ενώ το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια , απάντησε στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να απαντήσουν αν συντάσσονται με τα fake news των ακροδεξιών sites.  Στην ανακοίνωση, ο Ν. Δένδιας αναφέρει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει αν πορεύεται  χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, ισχυριζόμενος ότι με τον ίδιο τρόπο έπραξε και στις περιπτώσεις καταστολής κατά προσφύγων και μεταναστών.

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο.

Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις