Η Νέα Δημοκρατία περνάει δύσκολες στιγμές. Όχι μόνον επειδή πρέπει να «χωνέψει» μια βαριά εκλογική ήττα ή γιατί πρέπει να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης απέναντι σε μία κυβέρνηση που αποκαλεί τον εαυτό της «αριστερή».
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Κυρίως γιατί οι πρώτες εντυπώσεις από τις τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές, κάνουν την δική της διακυβέρνηση να φαντάζει δουλοπρεπής, «κακομοίρικη», δειλή, ενδοτική, αναξιοπρεπής και ψεύτικη. Κι αυτό, όχι μόνον στα μάτια των ψηφοφόρων της αριστεράς, πού είχαν ούτως η άλλως αυτή την άποψη αλλά στα μάτια ενός ευρύτερου πολιτικού ακροατηρίου, που συμπεριλαμβάνει κι αυτούς που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία!
Η δήλωση του Φαήλου Κρανιδιώτη περί του ότι «αν υποχωρήσουν οι Γερμανοί» τότε «θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την Ν.Δ για την στροφή του 2011 όταν επελέγη η μη σύγκρουση και η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου» -εκτός από την προσωπική του …πολιτική ευελιξία – εκφράζει ακριβώς αυτό το στοιχείο. Δεν λείπουν στην Νέα Δημοκρατία αυτοί που σημειώνουν πώς τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης στον Γ.Νταίσελμπλουμ, θα μπορούσαν να έχουν λεχθεί κάλλιστα από έναν «γαλάζιο» υπουργό. Ότι η Νέα Δημοκρατία που ανήλθε στην εξουσία μετά τις «πλατείες» θα μπορούσε να έχει επιλέξει αυτή την διαχείριση αναζητώντας έναν καλύτερο συμβιβασμό.
Οι φορείς αυτών των εκτιμήσεων, συναντούν τον αντίλογο της …«αριστερής παρένθεσης». Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμά πώς το 27,8% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές είναι αρκετό, για να λειτουργήσει ως πυρήνας εκτόξευσης του κόμματος, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «βρει τοίχο» στις προσπάθειές της. Γι αυτό συνιστά «υπομονή» προκαταβάλλοντας την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.
Από αυτήν ακριβώς την πολιτική προσέγγιση εκπορεύεται και η στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία. Εκδίδει ανακοινώσεις όπως αυτή του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Κ.Καραγκούνη σύμφωνα με τη οποία «η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει».
Η τακτική αυτή κάθε άλλο παρά φαίνεται να ωφελεί την Νέα Δημοκρατία. Κυρίως γιατί έρχεται – αιφνιδιαστικά μάλιστα- σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο που «παίδευε» τα τελευταία 2 χρόνια το πολιτικό «κοινό» της. Με την ανάγκη «εθνικής ομοψυχίας» και «εθνικής συστράτευσης».
Εσωκομματικό χάος
Όλα αυτά σε μία περίοδο εσωτερικής αναταραχής στο γαλάζιο στρατόπεδο, με τους «δελφίνους» να έχουν … λυσσάξει εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο οδήγησε το κόμμα σε ήττα, αλλά δεν λέει να «ξεκουνηθεί» από την καρέκλα του προέδρου. Βέβαια ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε μία πρόταση για διάδοχο σχήμα κι αυτό δημιουργεί στασιμότητα – με μπόλικη γκρίνια.
Ένα σαφέστατο δείγμα από όλα αυτά θα πάρουμε στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ την ερχόμενη Πέμπτη (5/2). Ήδη πάντως «φίλια» Μέσα Ενημέρωσης, έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εφημερίδας «Παραπολιτικά» η οποία υποστήριξε πως 26 επικεφαλής των τοπικών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν την προεκλογική τακτική του Α.Σαμαρά, γεγονός το οποίο διέψευσε με δική της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.
Δεν είναι αδιάφορος ο ΣΥΡΙΖΑ
Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στις εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως όλα δείχνουν η νέα κυβέρνηση δεν έχει …αράξει στην γωνιά της και απολαμβάνει το θέαμα της «φαγωμάρας» του ηττημένου. «Οφείλουμε να καλωσορίσουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης με αφορμή επίθεση της Νέας Δημοκρατίας προς τον Α.Τσίπρα προσθέτοντας πως «είναι η ώρα η Νέα Δημοκρατία να διαλέξει πλευρά». Στην δήλωση δεν υπήρξε ούτε ένας απαξιωτικός ή επιθετικός χαρακτηρισμός. Μόνον μία αιχμή περί του ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μιμείται τις πρακτικές του κ. Σαμαρά, άλλα να λέει προεκλογικά και άλλα να πράττει μετεκλογικά».
Γίνεται σιγά-σιγά εμφανές, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη προτίμηση για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στην Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα στις υπαρκτές τάσεις της Ν.Δ, είναι σαφώς υπέρ μίας αντιπολίτευσης που θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την αίγλη της στον κεντρώο χώρο, μέσω της σταδιακής ανάδειξης πιθανόν αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιθυμεί μία Νέα Δημοκρατία που θα λειτουργεί με την λογική της Κασσάνδρας, όσο κι αν αυτό διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό μέτωπο.
Ο λόγος; Στην κομβική διαπραγμάτευση που έχει μπροστά του το κυβερνητικό σχήμα, η δεύτερη εκδοχή αντκειμενικά λειτουργέι ώς 5η Φάλαγγα. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κινηθεί τους επόμενους μήνες χωρίς να πρέπει να κοιτάζει πίσω από την πλάτη της.