Συγκεκριμένα σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Κουρουμπλής αταλόγισε πολιτικές σκοπιμότητες στην αντιπολίτευση για διατήρηση υψηλών τόνων και ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατέστησαν διάτρητο, όπως είπε, το σύστημα εποπτείας και ελέγχου της καταλληλότητας των πλοίων, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εκ νέου την παραίτησή του, χρεώνοντάς του ανικανότητα που οδήγησε στην καταστροφή του Σαρωνικού.

 

Μπαλάκι ευθυνών
 

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Κουρουμπλής υποστήριξε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι εκείνος που ως υφυπουργός Ναυτιλίας μετέβαλε το καθεστώς του νηογνώμονα που χορηγεί τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. «Η απόφαση του κ. Γεωργιάδη είναι μνημείο, κατήργησε την απόφαση που οδηγούσε στη διαφάνεια για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Αν εγώ μπορούσα σε 99 μέρες να βγάλω μια κακή απόφαση -αν και κανονικά ήταν ορθή και έσπασε ένα μονοπώλιο- εσείς σίγουρα μπορούσατε να την αλλάξετε σε δυόμισι χρόνια» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
 

Κουρουμπλής: Αυτά που λέτε είναι γκεμπελίστικα
 

Ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε πως θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυαγίου στο περιβάλλον, απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας σε αυτοέλεγχο «διαφορετικά θα ζει ένα συνεχές ναυάγιο». «Αυτά που λέτε είναι γκεμπελίστικα και τα λένε οι υποστηρικτές του Γκέμπελς».
 
Αναφορικά με τα ερωτήματα των βουλευτών για το πόσοι τόνοι καυσίμου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα, ο Κουρουμπλής δήλωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απάντληση για να υπάρχει σαφή εικόνα.
 
«Αυτό το ατύχημα, θα έπρεπε να μην γίνει ευκαιρία να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες με φθηνό τρόπο, αλλά θα έπρεπε να επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης και αίσθημα αυτοκριτικής αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα και διεκδικούν μετά από αυτά που έχουν συμβεί να ξανακυβερνήσουν» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
 

Γεωργιάδης: Ο Σαρωνικός καταστράφηκε γιατί υποτίμησαν το ατύχημα
 

«Το μέγεθος και η ταχύτητα με την οποία λέτε ψέματα, ξεπερνάει την δυνατότητά μας να σας παρακολουθήσουμε» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για «αξιοθρήνητη εικόνα του υπουργού κολλημένου στην καρέκλα», ενώ τον βαρύνουν «τεράστιες ευθύνες».
 
«Ο λόγος για τον οποίο καταστράφηκε ο Σαρωνικός είναι γιατί υποτίμησαν το ατύχημα», ανέφερε ο Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι ενώ το ναυάγιο συνέβη την Κυριακή, εκείνος τη Δευτέρα έφυγε από τη χώρα, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως έπρεπε να ζητήσουν οι ίδιοι την παραίτηση του υπουργού, αφού «κορόιδεψε» και τους ίδιους με τα «ασύστολα ψεύδη» του.
 

Μαζικά αντιπολιτευτικά πυρά
 

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο ναυάγιο και τη διαχείριση της οικολογικής καταστροφής τόνισε ότι «η αντίδραση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία, και αλαζονεία» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για παντελή απουσία από τη διαχείριση του ατυχήματος.
 
Ο Γιάννης Τραγάκης έκανε λόγο για μια τραγωδία που έπληξε την Αττική και τους κατοίκους της, ωστόσο -όπως είπε- έγινε για ακόμα μια φορά πεδίο μικροπολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του πολιτικού κόστους και του πολιτικού μέλλοντος των αρμοδίων υπουργών οι οποίοι είναι ανίκανοι να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη.
 
«Η τραγελαφική διαχείριση -και επιχειρησιακή αλλά κυρίως επικοινωνιακή- από πλευράς της κυβερνήσεως ανέδειξαν το πολιτικό Βατερλώ και της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού, ο οποίος, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες. Παράλληλα, ανέδειξε την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και κυρίως του μηχανισμού του υπουργείου Ναυτιλίας», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.
 
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε πως δεν ελήφθησαν αμέσως τα αναγκαία μέτρα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος ενώ και τα μέτρα που λήφθηκαν εκ των υστέρων ήταν ανεπαρκή. «Καθησυχάζετε και παραπλανάτε και το συνεχίζετε. Σας παίρναμε τηλέφωνο και μας λέγατε ότι μέσα σε δύο μέρες θα είναι όλα όπως θα είναι πριν», υπογράμμισε η Μανωλάκου.