Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA, τα μέλη του κλιμακίου θα μείνουν στη χώρα για 12 μέρες. Η επίσκεψη θα αρχίσει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ενώ αναμένεται να αξιολογήσει τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να προστατεύσει από τα βασανιστήρια και τις ασθένειες τους κρατούμενους στις αστυνομικές υπηρεσίες και τις φυλακές.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα επισκεφτεί φυλακές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών, ενώ θα υπάρξουν επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον Συνήγορο του Πολίτη και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Η Υποεπιτροπή επισκέπτεται όλα τα κράτη μέλη που έχουν επικυρώσει το σχετικό πλαίσιο της Συνήθηκης για την πρόληψη των βασανιστηρίων, το οποίο η χώρα μας επικύρωσε το 2014.
Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά τον θάνατο του μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, που βρέθηκε νεκρός και άγρια ξυλοκοπημένος στην αίθουσα προσωρινής κράτησης του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, αφού, όπως καταγγέλεται, είχε προηγηθεί ήδη μία εβδομάδα κράτησής του και ένα ντόμινο μεταγωγών σε πέντε αστυνομικά τμήματα. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά ακολούθησε ο θάνατος και δεύτερου μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο Α.Τ. Ομόνοιας.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), λίγες ημέρες μετά τα δύο περιστατικά θανάτου κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας, θύμισε σε ανακοίνωσή της τις εκθέσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, οι οποίες συμπέραναν ότι στα περιστατικά εμπλέκονται ένστολοι και δημόσιοι λειτουργοί, το 3% των περιστατικών εμφανίζεται σε αστυνομικά τμήματα και σε 89 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο.
Ακόμη, τόνισε ότι η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέδειξε σοβαρά ζητήματα σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα και ειδικότερα την αναφορά ότι «για άλλη μια φορά, τα δύο αστυνομικά τμήματα στην περιφέρεια Αττικής που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία παρείχαν συνθήκες κράτησης που ήταν ακατάλληλες για παραμονή άνω των 24 ωρών». Μεταξύ των τμημάτων αυτών ήταν και το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.
Σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υποστηρίζει πως η επίσκεψη είναι «προγραμματισμένη και όχι έκτακτη», και άρα δεν σχετίζεται με τα τελευταία περιστατικά.
«Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Νοέμβριο του 2023 αποφασίστηκε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα επισκέψεων της Υποεπιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων για το 2024» αναφέρει, συγκεκριμένα.
«Τον Ιούλιο η χώρα ενημερώθηκε για την επικείμενη επίσκεψη και στις 7 Αυγούστου με επίσημη επιστολή ο Ο.Η.Ε ενημερώνει για τα μέλη της επιτροπής και τις ημερομηνίες της επίσκεψης. Πρόκειται για ξεκάθαρα τακτική και προγραμματισμένη ένα χρόνο επίσκεψη και σε καμία περίπτωση έκτακτη. Επίσης, η Υποεπιτροπή αξιολογεί όχι μόνο Αστυνομία, κρατητήρια και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, αλλά και δομές φιλοξενίας μεταναστών, δομές ψυχικής υγείας, καταστήματα κράτησης, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης κτλ» προσθέτει η ΕΛΑΣ και καταλήγει:
«Τέλος, στην ανακοίνωση του ο Ο.Η.Ε τονίζει πως η Υποεπιτροπή επισκέπτεται όλα τα κράτη μέλη που έχουν επικυρώσει το σχετικό πλαίσιο για την πρόληψη των βασανιστηρίων, τονίζεται δε πως έχει ήδη κάνει αντίστοιχες επισκέψεις σε αλλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. και σκοπός της να φέρει σε επαφή τις σχετικές αρχές της χώρας με το παγκόσμιο πλαίσιο για τα ζητήματα».