Βάσει νόμου που ψηφίστηκε μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον περασμένο Μάιο, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα σταματήσει η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν λεπτές ισορροπίες στην αγορά εργασίας είναι «ευαίσθητη» λόγω της «εύθραυστης» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τις απόψεις του Ντάισελμπλουμ ασπάζεται και το ΔΝΤ, που υπογραμμίζει ότι «οι κλαδικές επεκτάσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν την τάση να μειώνουν τις μισθολογικές ανισότητες», αλλά το «τίμημα» γι’ αυτό είναι η μείωση του ανταγωνισμού και «η ενίσχυση της δυσκαμψίας» στην αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είχε ζητήσει να παραμείνει σε ισχύ το σημερινό αντεργατικό πλαίσιο. «Όσοι ζητούν επαναφορά πρακτικών στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούσαν πριν την κρίση, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή δεν πρόκειται να επιφέρει και βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, μια τέτοια επιστροφή στο παρελθόν, θα σηματοδοτήσει το τέλος της όποιας ανάκαμψης, και της συνακόλουθης αύξησης της απασχόλησης, και, την απαρχή νέων περιπετειών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και εργασίας. Επείγει, συνεπώς να συμφωνηθεί μέσω του κοινωνικού διαλόγου ένα νέο, φιλικό προς την ανάπτυξη, θεσμικό πλαίσιο στα εργασιακά».