Από πλήθος δημοσιευμάτων που «ανακοινώνουν» το τέλος της Ελένης Τουλουπάκη από την θέση της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς συνοδεύτηκε η ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με την οποία τον εγκαλούν για το γεγονός πως παρά την απόφαση της Βουλής μετά από μια διαδικασία – παρωδία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της.

«Ενάμιση μήνα μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και σειρά πλημμελημάτων δεν έχετε ακόμη υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το ερώτημα της θέσης της σε αργία, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 57 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών)» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με μπροστάρη τον Βασίλειος Κεγκέρογλου, που έλαβε μέρος στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis. Την ερώτηση υπογράφουν ακόμα οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Μουλκιώτης και Δημήτριος Μπιάγκης.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης «Για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό αρνείστε έως σήμερα να υποβάλετε το κατά Νόμο ερώτημα για θέση σε αργία της Εισαγγελέως Διαφθοράς, προστατεύοντας ουσιαστικά διωκόμενο για κακούργημα εισαγγελικό λειτουργό;», ενώ στη συνέχεια του ζητούν να αιτιολογήσει την «παράληψη» αυτή, «με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι πριν από λίγες μόνον εβδομάδες η Βουλή αποφάσισε τόσο την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου όσο και την αποστολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των στοιχείων που προέκυψαν κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς;».

Η ίδια η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πλήθος δημοσιευμάτων του φιλικού προς την κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ Τύπου για την καθαίρεση της Ε. Τουλουπάκη, ενώ ώρες αργότερα, η είδηση της ερώτησης συνοδεύεται με την πληροφορία για επιστολή του Κ. Τσιάρα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με την οποία ανακοινώνει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος υπό έναν και μόνο εισαγγελέα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενάμιση μήνα μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απορρίψει την αίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς για την ακύρωση της σε βάρος της ποινικής δίωξης, επιβεβαιώνοντας τότε το δόγμα Αδ. Γεωργιάδη για την άσκηση δίωξης στο πρόσωπό της. Υπενθυμίζεται πως οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης κατέληξαν σε δύο διαφορετικά πορίσματα, με τον πρώτο να παραγγέλνει την άσκηση ποινικής δίωξης για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, και τον δεύτερο να παραγγέλνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, ενώ για να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση είναι απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται επίσης πως παρά το προφανές πλήγμα που σημαίνει για την Εισαγγελία Διαφθοράς και τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει μία τέτοια εξέλιξη, τα ίδια δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η εν λόγω εξέλιξη «θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας».

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως λιγότερο από έναν μήνα μετά τη διάρρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως Διαφθοράς και νέο αίτημά της για αστυνομική φύλαξη της οικίας της, η ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της, με πρόφαση την αδυναμία της υπηρεσίας για παροχή φρουρού στο σπίτι της.