Κατατέθηκε τη Δευτέρα, στην Κνεσέτ, τη βουλή του Ισραήλ, το κατηγορητήριο κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με επιστολή του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Αβιχάι Μάντελμπλιτ, ο οποίος και το είχε ανακοινώσει στις 21 Νοεμβρίου. Ο Μπίμπι έχει προθεσμία τριάντα ημερών, μέχρι και την Πρωτοχρονιά του 2020, να ζητήσει επικύρωση της βουλευτικής του ασυλίας από το κοινοβούλιο, για την οποία αρκεί απλή πλειοψηφία (50%+1).

Ο Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός – υπηρεσιακός σήμερα – στην ιστορία του Ισραήλ που διώκεται για υποθέσεις διαφθοράς, και συγκεκριμένα για απάτη, κατάχρηση και δωροληψία σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Το αίτημα για την ασυλία το κατέθεσε ο ίδιος στην εισαγγελία, η οποία το έκανε δεκτό, και προχώρησε στην αποστολή των σχετικών στοιχείων και του αιτήματος στην Κνεσέτ. Ο Μάντελμπλιτ δήλωσε, πάντως, ότι ο νόμος δεν προβλέπει την παραίτηση του πρωθυπουργού, όταν αυτός διώκεται. Αντιθέτως, προβλέπει την παραίτηση υπουργών, σε αντίστοιχη περίσταση. Αυτό σημαίνει ότι, όσο ο Μπίμπι παραμένει πρωθυπουργός είναι κατ’ ουσίαν στο απυρόβλητο.

Νέες κατηγορίες για σκάνδαλο διαφθοράς κατά του ζεύγους Νετανιάχου

Η ασυλία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Μπίμπι, αφού δύσκολα θα εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία ο Νετανιάχου, με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και τον αριθμό των εδρών που κατέχει το κόμμα του, το Λικούντ. Ωστόσο, η πολιτική καριέρα του Μπίμπι δεν επηρεάζεται, ακόμη και άν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ασυλίας, και ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς δεν έχει νομική υποχρέωση να παραιτηθεί όσο διαρκεί η συζήτηση στο κοινοβούλιο και, ακολούθως η δίκη. Η υπόθεση, δηλαδή, θα κρατήσει χρόνια: ακόμη κι αν η δίκη ξεκινούσε άμεσα, μόνον οι καταθέσεις των εις βάρος του μαρτύρων, οι οποίοι είναι 333 – μεταξύ των οποίων ένας πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, ο Ταμίρ Πάρντο, και οι δισεκατομμυριούχοι Τζέημς Πάκερ, Άρνον Μίλτσαν και Σέλντον Άντελσον-, απαιτούν σεβαστό χρόνο.. Ο Άντελσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και είχε προσφέρει άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην προεκλογική καμπάνια του τελευταίου, και ανήκε μέχρι πρόσφατα στους γνωστούς υποστηρικτές του Νετανιάχου. Στα ευτράπελα της υπόθεσης αναφέρεται ότι, ο Πάκερ δωροδόκησε το Νετανιάχου με πούρα και σαμπάνιες αξίας 200.000 δολαρίων.

Η υπόθεση διαταράσσει τις πολιτικές ισορροπίες στο Ισραήλ και αναμένεται να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. Στις 11 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική ανατροπή, η Κνεσέτ διαλύεται και η χώρα θα βαδίσει, το Μάρτιο, στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο, με το Νετανιάχου, όπως λένε αναλυτές «να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία» – φράση που από μόνη της αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.