Δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου με προέδρους την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Σαρπ και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Χρυσικό έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι αντισυνταγματικές.

Οι δύο συνθέσεις επεσήμαναν ότι οι συνολικές περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών είναι υπερβολικά μεγάλες, καθώς είναι πάνω από το 50% και ότι ξεπερνά τα ανεκτά όρια λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παράλληλα, σε μία από τις δύο αυτές συνθέσεις, που τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της μείωσης των αποδοχών, κρίθηκε ότι με τις περικοπές παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι αποδοχές των βουλευτών πρέπει να είναι ίσες με αυτές των δικαστικών, όπως επίσης, κρίθηκε ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ερμηνευόμενη κάτω από το πρίσμα της Ευρωπαϊκής νομολογίας.
 

Συνταγματική κατά την τρίτη σύνθεση
 

Την ίδια στιγμή, τρίτη σύνθεση του Μισθοδικείου, έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των δικαστών.
 
Η τρίτη σύνθεση, με πρόεδρο τoν αντιπρόεδρο του συμβουλίου της Επικρατείας Δημοσθένη Πετρούλια, έκρινε ότι οι μειώσεις των αποδοχών, υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι ανεκτές και δεν παραβιάζουν συνταγματική διάταξη.
 
Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις συνθέσεις του Μισθοδικείου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η τελική ψηφοφορία, έτσι ώστε να είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που συγκροτούν την πλειοψηφία και αυτών οι οποίοι είναι στην μειοψηφία. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις, ενώ το ζήτημα των περικοπών απασχολεί έξι συνθέσεις του Μισθοδικείου.
 
Αν τελικά επικρατήσει η κρίση ότι η μείωση των αποδοχών των δικαστικών είναι αντισυνταγματική, τότε οι αποδοχές τους θα επανέλθουν στο ύψος προ του δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).