Ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τη νέα διάταξη που αφορά στο ΑΣΕΠ τέθηκε στη Βουλή, την οποία διάταξη η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «φωτογραφική», εξηγώντας πως η κυβέρνηση μέσω αυτής επιχειρεί να ελέγξει την Ανεξάρτητη Αρχή.

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ομολογεί -εμμέσως πλην σαφώς- ασυμβατότητα με το Σύνταγμα, αν και να σημειωθεί πως η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε o ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Με την έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής διατύπωσε προβληματισμούς «ως προς το αν η καθιέρωση δυνατότητας διορισμού μέλους Ανεξάρτητης Αρχής για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας, ακόμη και μετά από πρόωρη διακοπή της διανυόμενης θητείας του, εναρμονίζεται προς τη νομολογιακά διαμορφωμένη έννοια της κατ’ άρθρον 101Α Συντάγματος «ορισμένης θητείας» και συγκεκριμένα στην περίπτωση κατά την οποία (…) το συνολικό διάστημα των διανυόμενων θητειών μπορεί να υπερβεί τη δωδεκαετή διάρκεια…». Με αυτόν τον τρόπο, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από πλευράς αντιπολίτευσης.

Κύμα αντιδράσεων και τα πυρά της αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για την τοποθέτηση προέδρου και μελών στο ΑΣΕΠ. «Φωτογραφική» έχει χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση τη διάταξη, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το ΑΣΕΠ, τοποθετώντας νέο πρόεδρο και λοιπά μέλη της επιλογής της στην Ανεξάρτητη Αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο». Ο Μάκης Βορίδης, απ’ τη μεριά του, είχε σχολιάσει για το ζήτημα πως «δεν είναι άνθρωπος των συναινέσεων και δεν συγκυβερνούν (με την αντιπολίτευση)». Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλούμενος «δικαιοπολιτικούς λόγους που δεν έχουν σχέση με την ένσταση αντισυνταγματικότητας», κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που θέτει όριο 12ετούς θητείας στο ΑΣΕΠ, ισχυριζόμενος ότι έτσι «καλύπτουμε τις παρατηρήσεις τις Επιστημονικής Υπηρεσίας».

Σύμφωνα με το άρθρο 54 στο νομοσχέδιο για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο», η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα εσωτερικής εξέλιξης σε στελέχη του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζουμε πως ο νυν πρόεδρος, Ι. Καραβοκύρης, συμπληρώνει το ανώτατο όριο ηλικίας και η θέση του μένει κενή. Δίνεται, βάσει του νομοσχεδίου, η δυνατότητα στον νυν αντιπρόεδρο να ανελιχθεί στη θέση του προέδρου. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο αίτημα του για ανανέωση της θητείας του για τρία επιπλέον έτη, ενώ κυβερνητική επιθυμία είναι η κατάληψη της προεδρικής θέσης από σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ (προσωπικής επιλογής της κυβέρνησης), εφόσον ξεπεραστεί με προωθούμενη διάταξη ένα εμπόδιο που προέκυψε. Η σημασία της ρύθμισης έγκειται στο ότι  η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μπορεί να επιλέξει για το ΑΣΕΠ μόνο νέα μέλη και να αποκλείσει ήδη υπηρετούντα μέλη.

«Το άρθρο 54 του νομοσχεδίου θίγει τον πυρήνα της συνταγματικής διάταξης που διασφαλίζει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών. Tο άρθρο 101Α του Συντάγματος ορίζει σαφώς πως είναι ορισμένη η θητεία τους», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλ. Χατζηγιαννάκης, κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ένσταση υποστηρίχθηκε από όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση) πλην του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τον βουλευτή του Β. Κεγκέρογλου να κάνει λόγο για «τραβηγμένη ένσταση», ενώ ο Μ. Βορίδης σημείωσε πως «Δεν παρατείνουμε καμία θητεία. Μεσολαβεί η Διάσκεψη των Προέδρων».