«Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε μέσω επιστολής του να μην υποχρεώνονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η Επιτροπή διαφωνεί απόλυτα με τη δήλωση ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης ήταν αναποτελεσματικός», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι πάνω από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων προς μετεγκατάσταση.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. και τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

 «Η απόφαση για τον μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νομιμότητα της οποίας έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα είναι εφικτή μόνο αν υπάρχει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.