Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στη λύση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για συμφωνία επί της αρχής.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες της χώρας του θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Είπε επίσης ότι η μακεδονική γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα πάντως, σε δική του δήλωση, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόρκι Ιβανόφ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, το Γραφείο του Προέδρου της πΓΔΜ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν αποδέχεται ενιαία ονομασία για κάθε χρήση (erga omnes), όρος που θεωρείται απαράβατος από την ελληνική πλευρά για την θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. 

«Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι θέση αρχών και είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των μέχρι σήμερα Προέδρων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση αυτή είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για καθολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται, σύμφωνα με το “MIA”, στην ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της πΓΔΜ.

Ερωτήματα από ΝΔ – «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία» απαντάει το Μαξίμου

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνει πως «η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “ υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “ η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “ μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “ έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “ λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”».

-Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “ μακεδονικής γλώσσας” και “ μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

-Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

-Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

-Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;»

«Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται» κατέληγε η ανακοίνωση της ΝΔ