Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από τη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης προέκυψε ένα σχέδιο συμφωνίας, με σκοπό να ξεπεραστεί η διαφωνία των προηγούμενων ημερών σχετικά με το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
 
Το δημοσίευμα επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αναφέρουν πως το σχέδιο περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό το 2019, και ακολούθως, μέτρα 1% του ΑΕΠ για το φορολογικό το 2020.
 
Ωστόσο, το σχέδιο όπως προκύπτει κρίνεται ψευδεπίγραφο, καθώς αναμένεται να ισχύσει μόνο στην περίπτωση που οι προβλέψεις για το 2018 ικανοποιηθούν. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με «διαρροές» αξιωματούχων την Τρίτη, όσο περισσότερο αργεί η επίτευξη της συμφωνίας, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να «πέσουν έξω» οι εκτιμήσεις στις οποίες βασίζεται η αξιολόγηση.
 
Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν ικανοποιηθούν οι προβλέψεις για το 2018, τότε η περικοπή τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους το 2019. Όπως αναφέρεται, μένει να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ των δύο πλευρών, για να οριστικοποιηθεί η επιστροφή των «θεσμών» στην Αθήνα άμεσα.
 
Νωρίτερα την Τετάρτη, θετικό κλίμα μετέφερε και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία έκανε λόγο για μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων», σχετικά με τη συνάντηση το βράδυ της Τρίτης. «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.
 
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου εντοπίζουν τη διαφωνία στις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Αποκαλυπτικές της στάσης της κυβέρνησης και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ το μεσημέρι της Τετάρτης, που έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός της θετικής ανατροπής των αρχικών δυσοίωνων προβλέψεων των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.
Επισήμανε ειδικότερα ότι τόσο οι προβλέψεις για τον δημοσιονομικό στόχο για το 2015 διαψεύστηκαν θετικά για την ελληνική οικονομία, όσο και ότι το 2016 «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση» με τις παράλογες απαιτήσεις του, «το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, εξηγώντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί από το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.