Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο capital.gr, ο Χ. Σταϊκούρας αρκέστηκε σε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να επιτευχτεί υπό την προϋπόθεση πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών, συνολικά της Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων, θα αποδώσουν καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, υπό την προϋπόθεση ότι το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον δεν θα καταστεί περισσότερο δυσμενές, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας, ως προς τον ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι υψηλότερη από αυτή του πρώτου εξαμήνου και η επίδοση του 2020 υψηλότερη από αυτή του 2019.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν χειρότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αν ο μη γένοιτο η Ευρωζώνη δεχτεί υψηλές και μακροχρόνιες πιέσεις, τότε εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, εντός και εκτός χώρας».

Παρά το ότι η ΝΔ αμφισβητούσε προ μηνών την επίτευξη του στόχου για το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα στο τρίτο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

«Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά την κυβερνητική αλλαγή, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η πειθαρχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνηγορούν υπέρ αυτής της εκτίμησης. Θεωρώ ότι στην ίδια εκτίμηση συγκλίνουν πλέον και οι θεσμοί, εγχώριοι και διεθνείς. Ήδη αυτό ξεκίνησε και καταγράφεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα μέσα στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής» εποπτείας, ο Χ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι προχωρούν στην υλοποίηση τους, επιταχύνοντας «εμβληματικές» ιδιωτικοποιήσεις που έχουν απαιτήσει οι δανειστές.

Έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες και συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν και αυτό πράττουμε. Προχωρήσαμε στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ενώ επιταχύνουμε το συμφωνηθέν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και προωθούμε εμβληματικές επενδύσεις, όπως είναι το Ελληνικό.

Επιπλέον στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση ενός νέου φορολογικού κώδικα, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η μείωση του ύψους των “κόκκινων δανείων”, η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και η επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.

Η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες συνιστούν εκκρεμότητες της προηγούμενης Κυβέρνησης από την 3η Αξιολόγηση της Ενισχυμένης Εποπτείας, θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας».