Κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα – μαμούθ που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 – 2022, προσπαθώντας να καθησυχάσει για τις έντονες αντιδράσεις.
«Θα διαθέσουν» χρήματα γενικά και αόριστα
Όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2019 – 2022, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα φτάσει στο 3,96% του ΑΕΠ, το 2020 στο 4,15%, το 2021 στο 4,53% και το 2022 θα φτάσει στο 5,19%. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο κάθε χρονιάς το 3,5% του ΑΕΠ και προτίθεται να διαθέσει τα χρήματα που θα περισσεύουν, χωρίς πάντως να αναφέρει το που θα δοθούν.
«Γιατί υπάρχει έξτρα δημοσιονομικός χώρος; Διότι μειώνεται η ανεργία και πάει καλά ο ΕΦΚΑ και μειώνεται η φοροδιαφυγή και πάνε καλά τα έσοδα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «ο στόχος του πλεονάσματος είναι 3,5% και εκεί θα φτάσουμε. Ότι παραπάνω προκύψει θα είναι αυτό που θα το διαθέσουμε. Θα περίμενα τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν προτάσεις. Εμείς λέμε το 2019 να υπάρχει μείωση φορολογίας και είναι 700 εκατ. και τα επόμενα χρόνια ένα μείγμα με κοινωνικές δαπάνες».
Συνεχίζεται το κυβερνητικό αφήγημα για αντίμετρα
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, τα λεγόμενα αντίμετρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για τα μέτρα λιτότητας, θα μειωθούν κατά 660 εκατομμύρια. Ενώ προβλεπόταν ότι ο λογαριασμός των αντίμετρων θα έφτανε τα 2,65 δισεκατομμύρια, το νούμερο αυτό θα πέσει στα 1,99 δισεκατομμύρια. Η διαφορά οφείλεται στα μέτρα κοινωνικής προστασίας, καθώς η δαπάνη περιορίζεται σε 1,19 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξισορροπήσει την απώλεια αυτή το 2019 με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων που αναμένεται να αγγίξουν τα 700 εκατομμύρια, μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ωστόσο, ο Ευ. Τσακαλώτος, υποστήριξε πως η αντιπολίτευση μετρά λάθος και πατώντας στο κυβερνητικό αφήγημα δήλωσε πως τα αντίμετρα θα είναι 7,6 δισεκατομμύρια και τα μέτρα λιτότητας θα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. «Για τα μέτρα 15 δις που λέτε η εξήγηση είναι ότι δεν ξέρετε αριθμητική. Και με τον λάθος τρόπο που μετράτε δείτε ότι τα αντίμετρα είναι περισσότερα από τα μέτρα. Αυτή είναι η σωστή μέθοδος. Τα μέτρα είναι 4,750 δις και τα αντίμετρα 7,650 δις».
Η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας
Αναφερόμενος στην παραχώρηση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας ως ενέχυρο στους δανειστές, υποστήριξε ότι η δημόσια περιουσία δίνεται ως εγγύηση και όχι ως ενέχυρο. «Το υπουργείο Οικονομικών είναι ο μόνος μέτοχος. Υπάρχει μόνο μία μετοχή. Η συμφωνία που έγινε το 2015 δεν είναι για ταμείο αποκρατικοποιήσεων όπως το δικό σας, αλλά αξιοποίησης, όπου τα μισά θα πάνε στους δανειστές και τα υπόλοιπα για επενδύσεις».
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τις επερχόμενες αυξήσεις τις οποίες έχει παραδεχθεί ο ίδιος, ισχυρίστηκε πως ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα. «Θα εκπλήξουμε και την Ντόρα Μπακογιάννη και τις εφημερίδες που γράφουν για τον ΕΝΦΙΑ. Ελάχιστες διαφορές θα υπάρξουν. Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα. Ελάχιστοι θα έχουν αύξηση αλλά μάλλον θα είναι ψηφοφόροι σας. Ο λαϊκός κόσμος δεν θα δει αύξηση», δήλωσε απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη που τόνισε πως οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες θα επιφέρουν σοβαρές επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ κυρίως σε λαϊκές συνοικίες.
Τέλος, υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ώστε να γίνεται λόγος για τέταρτο μνημόνιο και υπογράμμισε ότι στις ερχόμενες εκλογές, ο κόσμος θα ψηφίσει όποιον του υπόσχεται κάτι καλύτερο.
«Τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων και στατιστικών δεν έχω συναντήσει. Και δεν έχω συναντήσει τέτοια απόσταση ανάμεσα στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Δεν έχετε καταλάβει τίποτα από ό,τι γίνεται», υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών και συνέχισε: «έχει αποφασιστεί η έξοδος. Δεν θα είναι προληπτική γραμμή για να λέτε τέταρτο μνημόνιο. Δεν έχετε δε ότι θα είναι ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς νέα μέτρα και χωρίς χρήματα. Δεν έχετε παρακολουθήσει την συζήτηση για το χρέος που πηγαίνει όλο και καλύτερα και θα το δείτε την 21η Ιουνίου.
Δεν παρακολουθείτε τι γίνεται στην ανάπτυξη. Δεν βλέπετε την αύξηση των εξαγωγών. Λέτε για τις επενδύσεις του πρώτου τριμήνου. Όμως τον Γενάρη του 2017 είχαμε αυξημένες επενδυτικές δαπάνες και γι’ αυτό προέκυψε η μείωση το 2018 σε σχέση με το 2017. Δεν μιλάτε για τον ΕΡΓΑΝΗ όπου, μετά τον Απρίλιο, ξανασπάσαμε τον Μάιο το ρεκόρ με 109.000 νέες θέσεις εργασίας και συνολικά 265.000 νέες θέσεις εργασίας από την αρχή του έτους. Βλέπετε την τάση; Αυτή είναι η καταστροφή; Ο κόσμος θα ψηφίσει σε ένα χρόνο γι’ αυτόν που του υπόσχεται κάτι καλύτερο. Γι’ αυτόν που του υπόσχεται συμμετοχή στην ανάπτυξη που θα υπάρξει».
Φίλης: Συνεχίζεται η λιτότητα
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ξεκαθάρισε ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, καθώς τα λεγόμενα αντίμετρα δεν θα ανακουφίσουν αυτούς που πλήττονται από τη μείωση στις συντάξεις και το όριο του αφορολόγητου. «Ο φορολογούμενος πολίτης που θα χάσει από το αφορολόγητο και ο συνταξιούχος που θα χάσει από τη σύνταξη του δεν πρόκειται να πάρουν από τα αντίμετρα αν και εφόσον εφαρμοστούν, όπως σωστά λέει η κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στο Υπερταμείο, τόνισε πως είναι η απόδειξη ότι η χώρα είναι αποικία χρέους. «Το Υπερταμείο, για να είμαστε καθαροί, με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία είναι, συνιστά αυτό που λέμε επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Και με τα 25 δισ. και χωρίς τα 25 δισ., η δημόσια περιουσία πηγαίνει εκεί για αξιοποίηση. Είναι επιλογή που μας επιβάλλεται -με χειρότερους όρους ήταν πριν- που καθιστά τη χώρα αποικία χρέους για 99 χρόνια. Πρέπει, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης».
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πυρήνας της πολιτικής που ακολουθούν είναι σκληρός και νεοφιλελεύθερος. «Δεν υπερηφανευόμαστε ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια. Μας επιβλήθηκαν, κάναμε ότι μπορέσαμε για να αντισταθμίσουμε κάποιες πλευρές αντικοινωνικές τους. Ο πυρήνας είναι σκληρός, νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη, με βάσει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανατρέψουμε αυτόν τον πυρήνα και αυτή την πραγματικότητα».