Με ψήφους 5-4 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε σε ισχύ έναν ακραίο νόμο του Τέξας που απαγορεύει σχεδόν καθολικά τις εκτρώσεις. Βάσει του επίμαχου πολιτειακού νόμου, η έκτρωση απαγορεύεται εφ’ όσον ανιχνευθεί καρδιακή δραστηριότητα στο κύημα, δηλαδή περίπου στις έξι εβδομάδες και συνήθως πριν οι περισσότερες γυναίκες αντιληφθούν την εγκυμοσύνη.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάσσεται κατά του νόμου και τονίζει ότι έτσι παραβιάζεται κατάφορα ένα συνταγματικό δικαίωμα που καθιερώθηκε με την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ και ισχύει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. «Δεν είναι η πρώτη απειλή κατά της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ που έχουμε δει, αλλά είναι μια ακραία απειλή. Σημειώνω πως δίνεται αμοιβή έως και 10.000 δολαρίων σε όσους καταγγείλουν κάποια γυναίκα που πάει να κάνει έκτρωση», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Σάκη.

Ο λεγόμενος «Heartbeat Act» υπεγράφη από τον Τεξανό ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο, ωστόσο πλέον είναι σε ισχύ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανταποκρίθηκε στην έφεση που κατατέθηκε ενώπιόν του. Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν ότι πρέπει να είναι νόμιμες σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις. Στο συντηρητικό Τέξας όμως σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων στηρίζουν την απαγόρευση των έξι εβδομάδων.

Αντιδράσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Γιατροί και ομάδες υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων επικρίνουν έντονα το συγκεκριμένο νόμο, που παρέχει στα άτομα το δικαίωμα μήνυσης γιατρών που παραβλέπουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις και προσφεύγουν στη διενέργεια άμβλωσης, μετά το πέρασμα των πρώτων έξι εβδομάδων κυοφορίας.

Ομάδες δικαιωμάτων όπως η Planned Parenthood και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έκαναν έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να απαγορεύσει την ισχύ του νομοθετικού αυτού πλαισίου.  Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο δεν απάντησε στο αίτημά της, «διακόπτοντας το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην άμβλωση». Η ACLU χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «κατάφωρα αντισυνταγματική», καθώς οι περισσότερες αμβλώσεις στο Τέξας πραγματοποιούνταν μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Ενώ παράλληλα η Planned Parenthood, ομάδα που ασχολείται με θέματα υγείας των γυναικών, καταδίκασε επίσης μέσω ενός tweet το νομοθετικό πλαίσιο: «Ότι κι αν γίνει, δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Σε καθέναν αξίζει η πρόσβαση στην άμβλωση».

Χρηματική αποζημίωση έως και 10.000 δολάρια σε περίπτωση παράβλεψης του νόμου

Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου για τον πρώτο «καρδιακό παλμό», οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης -κάτοικος του Τέξας και μη- μπορεί να ζητήσει αποζημίωση έως και 10.000 δολάρια (7.200 λίρες στερλίνες) σε αστικό δικαστήριο από εκείνον- γιατρό ή πάροχο αμβλώσεων- που παρέβλεψε το όριο των έξι εβδομάδων και ενεπλάκη στη διαδικασία.

Δεδομένης της παρούσας νομοθεσίας, γυναίκες που κατοικούν στο Τέξας και επιθυμούν να κάνουν άμβλωση μετά το άκουσμα του πρώτου «καρδιακού παλμού» θα χρειαστεί να ταξιδέψουν κατά μέσο όρο 399 χιλιόμετρα, όπως εκτιμάται από το Ινστιτούτο Γκούτμάχερ.