Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των δημοσιογράφων, που αφορούσε την παρουσία τους εντός του δικαστηρίου. Το αίτημα υποστηρίχθηκε από δύο δημοσιογράφους από τοπικά μέσα και δύο από διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, o πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε επίσης το αίτημα να παραστούν στη δίκη δυο διεθνείς παρατηρητές. Έξω και μέσα στο δικαστήριο είναι έντονα τα αστυνομικά μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο παρά μόνο στους μάρτυρες και στους παράγοντες της δίκης.

Παράλληλα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστ(ρι)ες ενώθηκαν μαζί για να εκφράσουν την βαθιά ανησυχία τους για την επερχόμενη δίκη σε μια κοινή δήλωση. Τονίζουν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις μετανάστες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Με μήνυμα #FreeTheMoria6, οι υπογράφοντες/ουσες διεκδικούν μια δίκαιη δίκη και σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας.

Όπως τονίζουν μάλιστα, «από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες»

Ολόκληρο το κάλεσμα στα ελληνικά:

# FreeTheMoria6 – Μετά τη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας: Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό !

Στις 11 Ιουνίου 2021, στο δικαστήριο της Χίου θα διεξαχθεί η δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους μετανάστες που κατηγορούνται ότι έκαψαν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) της Μόριας στη Λέσβο. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το διαβόητο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου κάηκε, μια μέρα που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Οι εκτεταμένες και μεγάλης διάρκειας πυρκαγιές, που μεταδόθηκαν σχεδόν απευθείας από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν και πάλι στο διεθνές προσκήνιο την συνεχιζόμενη πολιτική της αποτροπής της μετανάστευσης μέσω απάνθρωπων μεθόδων, που επικρατεί στο Αιγαίο.

Το ελληνικό κράτος, αντί να δει την πυρκαγιά ως αναπόφευκτη καταστροφή της -επικίνδυνης για τη ζωή- δομής στρατοπέδου, συνέλαβε έξι νεαρούς Αφγανούς μετανάστες και τους παρουσίασε ως ένοχους και μοναδικούς υπαίτιους της πυρκαγιάς, προσπαθώντας να αποσιωπήσει κάθε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο και τις πολιτικές ευθύνες του. Οι πυρκαγιές έγιναν σε μια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο είχε φτάσει τους 12.000, οι περιορισμοί κίνησης των μεταναστών ήταν σε ισχύ για σχεδόν έξι μήνες και ένας αυξανόμενος φόβος για το Covid-19 εξαπλώνοντας μέσα στο ΚΥΤ. Μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά, το πρώτο άτομο είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19. Αντί τα θετικά, στον covid-19, άτομα αν μεταφέρονται εκτός ΚΥΤ και να βελτιωθούν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε αυτό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να σφραγίσει εντελώς ολόκληρο το ΚΥΤ με έναν διπλό φράχτη υψηλής ασφάλειας του NATO ενώ κατέστελλε βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Οι αρχές όχι μόνο αρνούνται κάθε ευθύνη, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Καθώς από τη στιγμή της σύλληψης τους, παρουσιάστηκαν από τις αρχές ως ένοχοι. Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε – μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά – ότι “το στρατόπεδο πυρπολήθηκε από έξι Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί” παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη υπό το τεκμήριο αθωότητας . Πέντε από τους έξι κατηγορούμενους ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, αλλά μόνο δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι από το ελληνικό κράτος και αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ανηλίκων.

Οι αρχικές ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν στη δίκη των δύο αναγνωρισμένων ανηλίκων, τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ανήλικοι έμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν έξι μήνες, τη νόμιμη μέγιστη περίοδο για τους ανηλίκους και, κατά συνέπεια, θα έπρεπε αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Σε μια βιαστικά συγκληθείσα δίκη που παραβίασε βασικούς δικαστικούς κανόνες απονομής δικαιοσύνης, κρίθηκαν ένοχοι παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών.

Η περίπτωση των 6 της Μόριας δεν είναι η πρώτη που οι μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν αυθαίρετα στην Ελλάδα (http://legalcentrelesvos.org/2018/11/29/the-case-of-the-moria-35-a-15-month-timeline-of-injustice-and-impunity/ Αυτή η πρακτική αποτελεί, καιρό τώρα, μέρος του απάνθρωπου καθεστώτος της ΕΕ στα σύνορα. Ωστόσο, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, όπως και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις αρχές.

Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη στις 11 Ιουνίου!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Καλούμε την ΕΕ και το ελληνικό κράτος να αναλάβουν την ευθύνη για τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών που σκοπίμως δημιούργησαν και για τα ανθρώπινα δεινά που προκλήθηκαν από αυτά!

– Σταματήστε τον περιορισμό των ανθρώπων στα όρια της ΕΕ!

– Τερματίστε το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας!

– Όχι άλλες «Μόριες»

– Ελευθερία στους 6 της Μόριας!

Μπορείτε να συμμετάσχετε, συνυπογράφοντας και διαδίδοντας τη δήλωση FreeTheMoria6 στο Change.org: https://www.change.org/FreeTheMoria6

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολιτικές ομάδες που υπογράφουν:

  1. Adopt a revolution
  2. Akkraak Media activism
  3. ANTIGONI (ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσηςγια το ρατσισμό, τηνοικολογία, τηνειρήνη και τημη βία)
  4. Antiracist Initiative of Thessaloniki (Greece)
  5. Arbeitskreis Asyl (AK Asyl) Göttingen
  6. Arbeitskreis Asyl Cuxhaven e.V
  7. Are you Syrious? (AYS) Zagreb
  8. Assemblea Donne CoordinamentoMigranti Bologna
  9. borderline-europe
  10. Bündnis Lager Auflösen Jetzt!
  11. Bündnis gegen Abschiebungen Mannheim
  12. Chiaki Sympoliteia, Chios muncipal party (ΧιακήΣυμπολιτεία)
  13. Christian Peacemaker Teams – Nederland
  14. Collectif de soutien de l’EHESSauxsanspapiers et auxmigrantes (LDH, Paris)
  15. CollectifRéfugiés du Vaucluse
  16. communityfor all (Darmstadt)
  17. CoordinamentoMigranti Bologna
  18. CPT (Christian Peacemaker Teams/ Aegaen Migrant Solidarity (AMS)
  19. Deportation Monitoring Aegean
  20. FiA (Frauen in Aktion) Göttingen
  21. Flüchtlingsrat Hamburg e.V.
  22. Flüchtlingsrat Niedersachsen e.V.
  23. Flüchtlingsrat Sachsen-Anhalt
  24. frauen- und menschenrechte-aktiv
  25. Friedensbüro Hannover
  26. Hannover Solidarisch
  27. Heraklion (Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τουςΠρόσφυγες/Μετανάστες)
  28. Hessischer Flüchtlingsrat
  29. Human Rights Legal project in Samos
  30. Initiative “Jugendliche ohne Grenzen”
  31. Iuventa Crew
  32. Knast Soligruppe Göttingen
  33. Kolleg für Management und Gestaltung Nachhaltiger Entwicklung (KMGNE gGmbH)
  34. Komitee für Grundrechte und Demokratie e.V.
  35. Kritnet (Netzwerk für kritische Migrations- und Grenzregime Forschung)
  36. L’association Pateras de Vida au Maroc
  37. L’Unionjuive pour la paix (UJFP)
  38. Legal CentreLesvos
  39. Mare Liberum
  40. medico international
  41. migration-control.info
  42. Network for Political and Social Rights (Δίκτυογια τα Πολιτικά και ΚοινωνικάΔικαιώματα)
  43. Network for the Social Support of Refugees and Migrants (ΔίκτυοΚοινωνικήςΥπεράσπισηςΠροσφύγωνκαιΜεταναστών)
  44. Netzwerk rassismuskritische Migrationspädagogik
  45. No Border Assembly
  46. No Border Kitchen (NBK) Lesbos
  47. No Borders Community ~ Athens
  48. Our House OM10 (Göttingen)
  49. Plotinos (Πλωτινος)
  50. PRO Bleiberecht Mecklenburg-Vorpommern
  51. Projekthof Karnitz e.V.
  52. Rote Hilfe Oldenburg
  53. Sächsischer Flüchtlingsrat e.V.
  54. Sea-Watch
  55. Seebrücke (seebruecke.org)
  56. Seebrücke Frankfurt am Main
  57. Seebrücke Hamburg
  58. Seebrücke Kassel
  59. Seebrücke Tübingen
  60. Seebrücke Saar
  61. Social Center Antivaro (Chios) (ΚοινωνικόςχώροςΑντίβαρο)
  62. Soie Rouge
  63. Solidari@ ( Αλληλεγγυ@)
  64. Solinet Hannover
  65. Transnational Migrants’ Coordination
  66. videoActiv e.V.
  67. Vivaro – Viva Romnja* (Verein Roma – Frauen*)
  68. Watch The Med Alarm Phone
  69. Welcome to Europe
  70. You can’t evict solidarity – Antirepressionskampagne