Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε στην περίπτωση του βιασμού και της αιμομιξίας. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν τεκμηριώνεται άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή αν το έμβρυο φέρει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γιατροί κινδυνεύουν με 10 χρόνια ποινή φυλάκισης αν αποπειραθούν να διακόψουν μια εγκυμοσύνη και με 99 χρόνια ποινή φυλάκισης αν ολοκληρώσουν τη διαδικασία τερματισμού της κύησης.

Μια γυναίκα που προέβη σε άμβλωση, όμως, δεν θα θεωρείται ότι τέλεσε ποινικό αδίκημα. Η έγκριση του νομοσχεδίου έρχεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλεται σε πολλές αμερικανικές πολιτείες όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι να αναγκαστεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 25 ψήφους υπέρ έναντι 6 κατά, ενώ όλοι όσοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ήταν άντρες. Οι 4 γυναίκες-μέλη της Γερουσίας στην Αλαμπάμα είναι γεγονός ότι ψήφισαν κατά.

Το σχέδιο νόμου οδεύει τώρα στο γραφείο της κυβερνήτη Κέι Αιβι και αν υπογραφεί, θα γίνει νόμος της συγκεκριμένης Πολιτείας. Η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποια είναι η θέση της στο ζήτημα, πάντως είναι γνωστό πως γενικά εναντιώνεται στην άμβλωση.

Σε ανησυχητικά αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ περνούν τέτοια νομοσχέδια – όπως Λουιζιάνα, Μισούρι, Νότια Καρολίνα, Μινεσότα, Τέξας, κ.ά – ενώ ακόμα και πολιτείες που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως η Νέα Υόρκη και το Ιλινόις, νομοθέτες κατά της άμβλωσης φέρνουν τέτοια νομοσχέδια ως αντίδραση στους προοδευτικούς νόμους.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ.