Οι ηγέτες της Καταλονίας αναμενόταν να κηρύξουν τη Δευτέρα μονομερώς την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Καταλονίας. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τα σχέδια τους, αναστέλλοντας τη συνεδρίαση μετά από προσφυγή στο δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, μίλησε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και με επιθετικό ύφος κάλεσε τον Κάρλες Πουτζδεμόν να κάνει στροφή στη νομιμότητα και ζήτησε «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν για το ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλύτερα κακά».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν επέμεινε πως αισθάνεται ήδη «πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας» επικαλούμενος τα δύο εκατομμύρια Καταλανών που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας στο απαγορευμένο δημοψήφισμα.

Ευρωπαϊκές πιέσεις

Με το μέρος της Μαδρίτης τάχθηκε εκ νέου την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αντιπρόεδρό της Φρανς Τίμερμανς να στηρίζει την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας στο επιχειρούμενο από την Καταλονία δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, και να χαρακτηρίζει το Καταλανικό ζήτημα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι «κανείς από εμάς δεν θέλει να βλέπει βία στις κοινωνίες μας. Εντούτοις, είναι φυσικά καθήκον κάθε κυβέρνησης να τηρεί το κράτος δικαίου, και αυτό κάποιες φορές σημαίνει χρήση βίας ανάλογη των καταστάσεων».

Ο Φ. Τίμερμανς, δήλωσε μάλιστα με νόημα ότι «μια άποψη δεν ισχύει περισσότερο, επειδή εκφράζεται πιο δυνατά από μια άλλη άποψη». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ολλανδός πολιτικός απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. «Η ισπανική κυβέρνηση και η Καταλονία πρέπει να συζητήσουν, ακόμα και αν είναι κοινή αντίληψη ότι η επαρχία αγνόησε τον ισπανικό νόμο με το δημοψήφισμα» διεμήνυσε. Όπως ανέφερε, το μόνο που χρειάζεται για το διάλογο είναι πολιτική βούληση.

Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η Κομισιόν επισήμανε ότι το καταλανικό δημοψήφισμα που διεξήχθη ήταν παράνομο, δεδομένου ότι είναι αντισυνταγματικό. Η Κομισιόν τόνισε μάλιστα, ότι στο ενδεχόμενο που το δημοψήφισμα ήταν νόμιμο, η επαρχία θα βρισκόταν εκτός Ένωσης.