Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», με το υπ’ αριθμόν 3368/2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών οι δικαστές καταλήγουν ότι η υπόθεση δεν μπορεί να σταθεί δημόσια στο ακροατήριο επειδή δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής και έτσι οι κατηγορούμενοι δεν θα δικαστούν.
Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς δύο βίντεο – ντοκουμέντα εμφάνιζαν άντρες της ομάδας «Δράση» να πετούν καρέκλες και πέτρες σε θαμώνες μαγαζιού και στη συνέχεια να σπάνε τις τζαμαρίες του.
Βίντεο-ντοκουμέντο με μία ακόμη αυθαίρετη επίθεση ομάδων καταστολής της αστυνομίας στα Εξάρχεια
Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, απαλλακτική ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο Συμβούλιο η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Από τον φακελο ξεχωρίζει η υπόθεση =ενός από τους συλληφθέντες, του Α.Φ., που όπως αποδείχθηκε εκείνο το βράδυ βρισκόταν με φίλους του σε μεζεδοπωλείο στην οδό Κωλέττη, όταν αντιλήφθηκαν ότι στη γύρω περιοχή γίνονταν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αγνώστων και αποφάσισαν να φύγουν. Ο Α.Φ. μπήκε στο μεζεδοπωλείο να πληρώσει τον λογαριασμό και βγαίνοντας βρέθηκε περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας «Δράση».
Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος στην απολογία του, «όντας σε κατάσταση πανικού και μην ξέροντας τι ήταν ορθότερο να πράξω, παρέμεινα εντελώς ακίνητος μπροστά στους αστυνομικούς, σηκώνοντας παράλληλα τα χέρια μου ψηλά, θέλοντας να καταδείξω κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση από μέρους μου να επιτεθώ σε αυτούς. Παρά το ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκα φραστικά ή σωματικά στους αστυνομικούς, και έχοντας εξ αρχής καταδείξει ότι δεν αποτελώ απειλή, οι τελευταίοι με ακινητοποίησαν βίαια, καταφέρνοντάς μου κλοτσιές, γροθιές και αλλεπάλληλα χτυπήματα με τα κλομπ, σε όλο μου το σώμα. Κατόπιν, οι ίδιοι με μετέφεραν σε κοντινό σημείο, πλησίον της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη».
Η υπόθεση επανέρχεται στη δημοσιότητα, την ίδια μέρα που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε μετά βαϊων και κλάδων το αναλυτικό σχέδιό του για τη δράση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις, το οποίο περιέχει σειρά αναφορών που απειλούν την ελευθερία του Τύπου.
Περιορισμός της Ελευθερίας του Τύπου στις διαδηλώσεις με το σχέδιο Χρυσοχοΐδη
Στο σχέδιο, πέρα από έωλες δεσμεύσεις της ΕΛ.ΑΣ για «μείωση της έντασης στη χρήση μέσων» περιέχονται σημαντικά προβληματικές αναφορές για την παρουσία αλλά και την κάλυψη των συγκεντρώσεων από τους δημοσιογράφους.
Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ να ορίζει έναν συγκεκριμένο χώρο όπου θα βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. «Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση» αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχέδιο, με επίκληση στην «προστασία των δημοσιογράφων αλλά και ξεκάθαρη αναφορά στην «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων»