Οι κατηγορίες σε βάρος της Λεπέν γνωστοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 μετά την άρση της ασυλίας της ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν ψηφοφορίας.  
 
Τον Δεκέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης ενώπιον κομματικών στελεχών στη Λυόν, η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε σε ομιλία της «τους μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στον δρόμο» συγκρίνοντάς τους με την ναζιστική κατοχή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
«Λυπάμαι, όμως, για εκείνους που αρέσκονται στο να μιλάνε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν μιλάμε για κατοχή, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την περίπτωση αυτή (των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους), καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για μια εδαφική κατοχή» είχε δηλώσει η Λεπέν.
 
Να γίνει αναφορά ότι τον Ιούλιο του 2013, αποφασίστηκε άρση της ασυλίας της ως ευρωβουλευτού από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αίτιο της απόφασης αυτής ήταν το άνοιγμα του δρόμου για την δίωξη της από τις γαλλικές αρχές, για ρατσιστικές δηλώσεις της κατά μουσουλμάνων το 2010.
 
Εφετείο της Λυών είχε κλείσει την υπόθεση πέρυσι, όμως επανήλθε στο προσκήνιο κατόπιν καταγγελίας αντιρατσιστικών οργανώσεων.