Μετά τον θάνατο του 35χρονου, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος στάθηκε στην «πατριωτική ευαισθησία» του 35χρονου και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση, απαιτώντας απόδοση των ευθυνών όπου υπάρχουν.

«Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

Στην ένταση στην ευρύτερη περιοχή στέκεται το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ότι το περιστατικό αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς την ίδια στιγμή δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.

«Τα γεγονότα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Από κει και πέρα η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».

«Να δώσει εξηγήσεις η Αλβανία»

Το Ποτάμι αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του 35χρονου, επισημαίνοντας πως πρέπει να ξεκαθαριστεί το αν του δόθηκε η ευκαιρία να παραδοθεί.

«Η αλβανική πλευρά –και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία– πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ. Κατσίφα. Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας. Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ. Κατσίφα η δυνατότητα να παραδοθεί. Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις».