«Ως γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12.00, στις 15.00 το μεσημέρι -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21.00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης μετά τη δημοσίευση του εγγράφου – «οδηγία» που ήρθε μέσα από την αίθουσα παραγωγής του καναλιού, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι δημοσιογράφοι να μην «παίζουν» τη φωτογραφία και το βίντεο από το τραπέζι στο οποίο συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης στην Ικαρία, καθώς και να βάζουν πλάνα του Δ. Λιγνάδη στα οποία είναι μόνος του.

Πρωτοφανές σημείωμα λογοκρισίας της ΕΡΤ για να «θαφτούν» πλάνα από Ικαρία και Λιγνάδη

Ως επιχείρημα ο Φώτης Καφαράκης παραθέτει τρεις φωτογραφίες από τα δελτία ειδήσεων της Κυριακής, προσπαθώντας να διαψεύσει την οδηγία, της οποίας την ύπαρξη έχει επιβεβαιώσει το TPP. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε πρώτος την ύπαρξη του εγγράφου, Χρήστος Ξανθάκης, είχε ήδη αναφέρει ότι μέχρι το μεσημέρι στις 15:00 το επίμαχο βίντεο είχε προβληθεί εξού και η οδηγία βγήκε αμέσως μετά.

Σχετικά με τη φωτογραφία που επικαλείται ο Φ. Καφαράκης ότι «έπαιξε» στο δελτίο των 21:00, αυτό όντως συνέβη. Για 2 δευτερόλεπτα σε ένα ρεπορτάζ συνολικού χρόνου 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων, αφού είχαν περάσει 36 λεπτά από την έναρξη του δελτίου. Αυτό όμως που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο δελτία, δηλαδή στις 15:00 – που τα πλάνα παίχτηκαν απ’ ότι φαίνεται εκ παραδρομής- και στις 21:00 είναι η πρώτη θεσμική απάντηση από τη μεριά της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης «απάντησε» περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Έτσι λοιπόν στο δελτίο των 21:00 της Κυριακής προβάλλεται όντως ένα καρέ από το πλάνο της βεράντας του σπιτιού του βουλευτή Στεφανάδη στην Ικαρία αλλά παράλληλα παίζουν με δυσανάλογο χρόνο πλάνα από τα φοιτητικά συλλαλητήρια της προηγούμενης βδομάδας για τα οποία η ΝΔ είχε εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «οργανωτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση του ο κ. Φώτης Καφαράκης επιλέγει να μην αναφερθεί στην «οδηγία» ως προς το σκέλος του Δ. Λιγνάδη.