Ο Πουτζδεμόν ξεκαθάρισε προ ημερών πως η Καταλονία δεν πρόκειται να κάνει πίσω μετά τις απειλές της κυβέρνησης Ραχόι και θα εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ήταν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε “μονομερή” ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Η συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας την ανέστειλε, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να μεταφερθεί για την Τρίτη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι καταλανοί ηγέτες επεξεργάζονται τις τελευταίες μέρες την διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου, γραμμένου σε χαρτί με μολύβι, σχετικά με την ανεξαρτησία το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη», δήλωσε την Παρασκευή ο καταλανός βουλευτής Κάρλος Ριέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας στην κυβέρνηση της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, δήλωσε στο BBC πως θα υπάρξει απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς πάντως να προσδιορίζει χρονικά την απόφαση. «Το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί και θα συζητήσει. Κάθε προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να αποτρέψει την προσπάθεια μας έχει αποδειχτεί ανώφελη και αντιπαραγωγική».

Απειλεί τους Καταλανούς ο Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι είναι ανυποχώρητος και δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να επιτρέψει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει την αυτονομία της.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε προ ημερών στην El Pais, ο Ραχόι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανεξαρτητοποίηση και αν χρειαστεί θα  ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες εκλογές εκεί.

«Δεν αποκλείεται τίποτα απολύτως εάν είναι σύννομο. Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Ραχόι. Παράλληλα, προέτρεψε τους «μετριοπαθείς» καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.