http://www.thepressproject.gr/article/79837/Katerina-Sabbadou33-Otan-oi-prakseis-tis-den-einai-kai-toso-esodonτου Κώστα Εφήμερου
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Κατερίνας Σαββαΐδου. Τα σχόλια μου με κίτρινο φόντο.
«Σε συνέχεια του αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, το οποίο διατυπώθηκε τηλεφωνικά από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την υποβολή της παραίτησής μου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με σκοπό τη «διευκόλυνση» της κυβέρνησης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος λόγω της έκδοσης της απόφασης για την απόδοση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, αλλά κυρίως στο πλαίσιο λογοδοσίας προς τους πολίτες, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Με επιστολή μου ενημέρωσα γραπτώς τον Πρωθυπουργό τόσο για την ουσία των δύο υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας όσο και για την πρόθεσή μου να μην παραιτηθώ από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων καθώς και για τους λόγους που μου επιβάλλουν την λήψη της απόφασης αυτής.
Α) Όσον αφορά την άσκηση της ποινικής δίωξης για την απόφαση σχετικά με το χρόνο απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων:
1. Ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων θεσπίσθηκε το 2010 και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ καθώς με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, η έναρξη ισχύος αναστελλόταν κάθε φορά για ένα έτος. Πρώτος χρόνος εφαρμογής είναι το 2015, δεδομένου ότι η τελευταία αναστολή έληξε στο τέλος του 2014.
Κανένα σχόλιο.. έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη σκανδαλώδη αναβολή του φόρου τηλεόρασης από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου – Σαμαρά – Βενιζέλου. Αναβολή που ουδέποτε ενόχλησε την Τρόικα, αποδεικνύοντας έτσι και τη διαπλοκή της Τρόικας εσωτερικού – εξωτερικού.
2. Ως Γ.Γ.Δ.Ε. υπέγραψα και απέστειλα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δύο αποφάσεις σχετικές με το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων: την ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 και την ΠΟΛ 1180/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1835 Β΄ της 25ης Αυγούστου 2015. Και οι δύο αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ μετά από έλεγχο νομιμότητας εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Κάθε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας και εγκρίνεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης πριν την αποστολή της προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο έλεγχος νομιμότητας αφορά την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου οργάνου για την έκδοση της απόφασης καθώς και τη συμβατότητα αυτής με τις κείμενες διατάξεις.
Εδώ το επιχείρημα της κυρίας Σαββαΐδου είναι ότι ακόμα και αν έκανε παρανομία αυτό δεν το εντόπισε ο ελεγκτικός κρατικός μηχανισμός, οπότε μισή ντροπή δική της – μισή ντροπή δική μας
3. Με την πρώτη ΠΟΛ 1016/2015 προβλέφθηκε η μετάθεση του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων και όχι η αναστολή επιβολής του φόρου. Με την απόφαση αυτή δεν επέρχεται απώλεια δημοσίων εσόδων, ούτε επιβάρυνση του προϋπολογισμού, διότι τα έσοδα ως και τον Φεβρουάριο 2016 αποτελούν έσοδα του έτους 2015.
Εδώ έχουμε το πρώτο λογικό άλμα: Η κυρία Σαββαΐδου επιχειρηματολογεί λέγοντας «δεν χάσαμε δε και τα λεφτά, απλά θα τα πάρουμε αργότερα» το θέμα όμως είναι ότι η ΓΓΔΕ δεν είναι αρμόδια για την άσκηση πολιτικής αλλά μόνο για την εφαρμογή του νόμου. Τι λέει ο νόμος λοιπόν: «τον ειδικό φόρο εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος αυτών, μέχρι την εικοστή (20) ημέρα κάθε μήνα». Μέχρι και το 2013 οι πολιτικοί αποφάσιζαν να αλλάξουν το νόμο προκειμένου να βολεύει τους καναλάρχες και η ΓΓΔΕ ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόζει τη νομοθετημένη αναβολή. Αυτό που έκανε η κυρία Σαββαΐδου είναι αρκετά διαφορετικό.
4. Όσον αφορά το ύψος του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων τα παρακάτω στοιχεία είναι ενδεικτικά: σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν προϋπολογισθεί έσοδα της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ αλλά εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το πρώτο τετράμηνο του έτους βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξεως των 12,2 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες της αγοράς η απόφαση του Ιανουαρίου 2015 ήρθε απλώς να δώσει περισσότερο χρόνο, χωρίς να διαγράφει καμία φορολογική υποχρέωση, για την εξόφληση του φόρου κατόπιν συνολικού αιτήματος των επιχειρήσεων της αγοράς (Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας, Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας και Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). Διευκρινίζεται ότι ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων βαρύνει τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις και όχι τα κανάλια.
Και πάλι, η κυρία Σαββαΐδου αποδεικνύει ότι νιώθει ως μικρή Πρωθυπουργός. Συνεχίζει να κάνει πολιτική ως μη όφειλε υποστηρίζοντας μια απόφαση που έλαβε χωρίς τη νομική υποστήριξη.
5. Για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από εμένα προσωπικά η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο.
Τι μας λέει εδώ η κυρία Σαββαΐδου; Ότι ενημέρωσε τους αρμόδιους (το γράφει με τρόπο που αφήνει να εννοηθεί ότι η ενημέρωση έγινε με δική της πληροφορία, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ μας). Και τι ακριβώς εισηγήθηκε; Την τροποποίηση της απόφασης;
Άλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς της 20 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό.
Η κυρία Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι παρόλο που είχε πάρει μια παράνομη απόφαση είχε προσφερθεί να την αλλάξει και το έκανε μάλιστα όταν της το ζήτησε η κυβέρνηση. Ακούγεται φυσιολογικό, ιδιαίτερα επειδή η απόφασή της ήταν παράνομη. Πάντως όσον αφορά το χρόνο που «ενήργησε άμεσα» τυχαίνει να συμπέφτει με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ από το TPP και την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας.
6. Με τη δεύτερη απόφαση (ΠΟΛ 1180/2015) προβλέφθηκε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου για το 2015 και συγκεκριμένα η καταβολή μέχρι 30/9/2015 για το πρώτο τετράμηνο του έτους και μέχρι 30/11/2015 για το δεύτερο. Για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η καταβολή θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Πρακτικά επομένως με τη δεύτερη απόφαση, η οποία ελήφθη σε συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού, η είσπραξη του φόρου ξεκινά μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη απόφαση. Και με τη δεύτερη απόφαση άλλωστε, καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της τελευταίας δόσης του φόρου για το 2015 (αυτής του Δεκεμβρίου), είναι ο Ιανουάριος του 2016.
Η κυρία Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι μετά την έναρξη εισαγγελικής έρευνας άλλαξε την απόφασή της (φυσιολογικό ακούγεται) και ζήτησε την είσπραξη των φόρων. Όμως τώρα έχουμε άλλη μια απορία: Στην προηγούμενή της απάντηση γράφει ότι έχουν βεβαιωθεί 12,2 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 3,7. Πόσοι δεν πληρώνουν; Ποιοι; Τι έχει κάνει η ΓΓΔΕ για να εισπράξει τα βεβαιωμένα ποσά;
7. Η πρώτη απόφαση για την οποία κατηγορούμαι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στην κυρία Σαββαΐδου πως νομικά το ότι διόρθωσε μια παράνομη απόφαση δεν αλλάζει το κατηγορητήριο. Το πολύ – πολύ η δεύτερή της απόφαση να λειτουργήσει ως κάποιο ελαφρυντικό. Άλλωστε τα αδικήματα παράγουν αποτέλεσμα. Η έλλειψη όρεξης από πλευράς της ΓΓΔΕ να εισπράξει ποσά (και από τα κανάλια, και από φορολογούμενους με την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του συστήματος υποβολής δηλώσεων, και με συγκεκριμένες αποφάσεις επανελέγχου) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο «στέγνωμα» του ελληνικού κράτους κατά την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης, κάτι που πιθανώς έκανε ισχυρότερους τους εκβιασμούς των πιστωτών της χώρας.
8. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες είναι παντελώς αβάσιμες και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας ούτε επομένως και ηθικής τάξης, το οποίο να δικαιολογεί την απαίτηση του Πρωθυπουργού για παραίτησή μου.
Αμα το λέτε εσεις…
9. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει κλητήριο θέσπισμα, δεν γνωρίζω σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος για την οποία διώκομαι και η μόνη ενημέρωσή μου προέρχεται από τα δημοσιεύματα.
Περίεργο που δεν γνωρίζετε σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος γιατί φαίνεται να απαντάτε με πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Ωστόσο δεν πειράζει. Και η κυβέρνηση την αναβολή της είσπραξης του φόρου από τα ΜΜΕ την έμαθε, και συγκεκριμένα από ρεπορτάζ μας.
Β) Όσον αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου» που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω της απόφασης επανελέγχου της, σημειώνονται τα ακόλουθα:
1. Στην περίπτωση επανελέγχου, ΚΑΜΙΑ από τις υποχρεώσεις του φορολογούμενου και τα δικαιώματα του Δημοσίου δεν αναστέλλονται. Δηλαδή, ο φορολογούμενος εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να καταβάλει τους φόρους και τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί ενώ σε περίπτωση που δε συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του εφαρμόζονται όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες (λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο).
Οι μισές αλήθειες είναι μεγάλα ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία (αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση με κλικ εδώ) έχει προσφύγει στα δικαστήρια και δεν έχει καταβάλλει τα πρόστιμα που της έχουν βεβαιωθεί. Επιπλέον μπορεί όντως οι υποχρεώσεις των υπόλογων να μην αναστέλλονται αλλά αν γίνει επανέλεγχος τότε μπορεί να αλλάξουν οι υποχρεώσεις. Η κυρία Σαββαΐδου που προσέχει τα λόγια της γράφει για «πάγωμα προστίμου» (τα εισαγωγικά δικά της) αλλά αμελεί να αναφέρει ότι δεν έδωσε εντολή για πάγωμα. Έδωσε εντολή για συνολικό επανέλεγχο τελεσίδικης απόφασης χωρίς μάλιστα να προσκομίσει σύμφωνα με το νόμο την αιτιολογία ή τα νέα στοιχεία που θα της έδιναν την νόμιμη δυνατότητα να ελέγξει εκ νέου την υπόθεση.
2. Η ΓΓΔΕ έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (μέχρι το χρόνο επιβολής των capital controls, καθώς στη συνέχεια τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «πάγωσαν» σε συνέχεια της έκδοσης διαδοχικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου), έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή των σχετικών χρεών και δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία. Επομένως, ο επανέλεγχος δεν συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας, πολύ περισσότερο δε όταν επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Ο αρχικός έλεγχος αφορούσε μία επιχείρηση, ο επανέλεγχος αφορά τρεις. Ο επανέλεγχος της επιχείρησης δηλαδή συνοδεύτηκε από αντίστοιχες εντολές για τον έλεγχο όλων των συνδεόμενων επιχειρήσεων (εκδότες-λήπτες τιμολογίων για αγορές εμπορευμάτων και παροχή υπηρεσιών) προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου καθώς και το ενιαίο του φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων αυτών ελέγχοντας όλο το κύκλωμα των συναλλαγών. Επομένως, ο επανέλεγχος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.
Τι μας λέει εδώ η κυρία Σαββαΐδου:
α) Ότι έχει διατάξει την αναγκαστική είσπραξη των προστίμων. Από το ρεπορτάζ μας φαίνεται ότι αυτό το είχε ξεκινήσει πριν αναλάβει η ίδια την υπόθεση.
β) Ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη ποινική δίωξη. Ας μας εξηγήσει πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία γιατί το ρεπορτάζ καταδεικνύει ότι ο φορολογικές έλεγχος έχει τελεσιδικήσει ήδη 2,5 χρόνια τώρα. Ας μας πει τουλάχιστον στους 3 μήνες που πέρασαν από τη στιγμή που αποκαλύψαμε την υπόθεση που κωλύεται και δεν έχει ξεκινήσει η έρμη δίωξη.
γ) Ο έλεγχος λέει θα είναι πιο αποτελεσματικός γιατί επεκτάθηκε σε τρεις επιχειρήσεις. Η κυρία Σαββαΐδου παίζει με την άγνοια του κόσμου (για αυτό πρέπει να διαβάσετε το ρεπορτάζ). Στην πραγματικότητα η έρευνα επεκτείνεται προς τις εταιρίες που κατήγγειλαν τον ιδιοκτήτη της εταιρίας για την τοκογλυφία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Δηλαδή ο επανέλεγχος είναι σχεδιασμένος να βοηθήσει την εν λόγω εταιρία.
3. Σε καμία περίπτωση ο επανέλεγχος δεν ακυρώνει ή τροποποιεί καταλογιστική πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου, η οποία έχει εκδοθεί. Επομένως, ανεξαρτήτως, αποτελέσματος η ΓΓΔΕ, δεν ακύρωσε και δεν μπορεί να ακυρώσει τις πράξεις επιβολής προστίμων.
Δηλαδή η ΓΓΔΕ υποστηρίζει ότι αν τύχει ο επανέλεγχος να αποδείξει ότι εσφαλμένως επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μια εταιρία αυτή δεν θα διεκδικήσει όχι μόνο να πάρει τα χρήματά της πίσω αλλά και να αποζημιωθεί για την κατάρρευση της επιχείρησης.
4. Η έκθεση επανελέγχου που συντάσσεται –ανεξαρτήτως αποτελέσματος – διαβιβάζεται στο αρμόδιο Δικαστήριο και συνεκτιμάται από αυτό, το οποίο και μόνο μπορεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την αρχική πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου.
Αυτό που δεν λέει η κυρία Σαββαΐδου είναι ότι με την εντολή του επανελέγχου η εταιρία πέτυχε στο δικαστήριο την αναβολή της εκδίκασης (και άρα πήρε πολύτιμο χρόνο).
5. Οι ελεγκτές των ειδικών συνεργείων δεν επιλέγονται από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ενώ οι παραιτήσεις μελών των συνεργείων στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι οφείλονται στο φόβο των ελεγκτών να ασχοληθούν με μία υπόθεση, για την οποία η ελεγχόμενη εταιρεία έχει υποβάλει μήνυση κατά των εμπλεκόμενων εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα, του φόβου δηλαδή των ελεγκτών να ασχοληθούν με μία υπόθεση, επιχειρούσε να αντιμετωπίσει η προωθούμενη σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς διάταξη νόμου, η οποία εμφανίστηκε από μερίδα του Τύπου ως προσπάθειά μου να κατοχυρώσω την ασυλία μου.
Η κυρία Σαββαΐδου λέει και πάλι μισές αλήθειες. Η αμφιλεγόμενη απόφαση για την μη ποινική ευθύνη των ελεγκτών της εφορίας είναι σε άλλη ρύθμιση από την ειδική τροπολογία που προσπάθησε να εισαγάγει η ίδια μέσω του Σαγιά όπως αποκαλύψαμε ήδη από τον Ιούλιο και η οποία ανάφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν παραπέμπεται, δεν διώκεται και δεν ενάγεται για τις αποφάσεις του παρά μόνο αν αποδειχτεί δόλος (είναι τόσο δύσκολο όσο το να αποδειχτεί ότι υπάρχει Θεός). Άρα η φράση «η προωθούμενη σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς διάταξη νόμου, η οποία εμφανίστηκε από μερίδα του Τύπου ως προσπάθειά μου να κατοχυρώσω την ασυλία μου» είναι εν γνώση της ψευδή.
6. Σε αντίθεση, με όσα αναληθώς αναφέρονται σε κακόβουλα δημοσιεύματα, ότι δήθεν καθυστέρησε ο έλεγχος και η έκδοση πράξεων επιβολής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, επειδή δεν συνεδρίαζε η Επιτροπή του άρθρου 30 που κρίνει το κύρος των βιβλίων των εταιρειών, σημειώνω ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει καταργηθεί και επομένως απαιτούνταν η ψήφιση διάταξης για την επανασύστασή της, γεγονός για το οποίο είχα ενημερώσει επανειλημμένως την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι το ζήτημα ήταν γενικότερο και αφορούσε πλειάδα εκκρεμών υποθέσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έχει ρυθμισθεί νομοθετικά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΓΓΔΕ.
Εδώ η κυρία Σαββαΐδου ξαφνικά κωλύεται επειδή δεν υπάρχει ο νόμος, άγχος που δεν επέδειξε στην υπόθεση των καναλαρχών… ας είναι. Εκτός από τα κακόβουλα δημοσιεύματα στα οποία απαντάει γιατί δεν μας λέει και για το καλόβουλο ρεπορτάζ του TPP, σύμφωνα με το οποίο η ΓΓΔΕ καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ενεργοποιήσει το σύστημα υποβολής δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων; Κάτι που συνετέλεσε στην δυστοκία της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
7. Η απόφαση για την πραγματοποίηση επανελέγχου αποτελεί αρμοδιότητα της φορολογικής διοίκησης που την ασκεί κατά διακριτική ευχέρεια, ενώ δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη σε περίπτωση που η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.
Η κυρία Σαββαΐδου μάλλον δεν γνωρίζει το νομικό πλαίσιο πολύ καλά. Σύμφωνα με τον Ν.2238/1994 αλλά και τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, Ν.4174/2013, η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα επανελέγχου υπόθεσης μόνο αν προέκυψαν νέα στοιχεία […] ως νέο στοιχείο νοείται κάθε στοιχείο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι γνωστό στη φορολογική Διοίκηση κατά τον αρχικό φορολογικό έλεγχο». Δεν είναι λοιπόν όπως ισχυρίζεται απλά στη «διακριτική της ευχέρεια».
Συμπερασματικά έχω να σημειώσω:
1. Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά μου, καθώς και στο πρόσωπό μου, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η υποψίες περί έλλειψης εντιμότητας έχουν ήδη διατυπωθεί από τον Νοέμβριο του 2014, όταν και στείλαμε ερωτηματολόγιο στην κυρία Σαββαΐδου σχετικά με την παράλληλη εργασία της ως ελεγκτής και σύμβουλος πολυεθνικών εταιριών. Ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Επιπλέον ας μας εξηγήσει η ΓΓΔΕ γιατί δεν δημοσιεύει η ίδια το συμβόλαιό της που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να είναι δημοσιευμένο στη Διαύγεια, ώστε να δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις της.
2. Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις μου δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκα με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά, πράγμα που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου οι ως άνω αποφάσεις να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα.
Η κυρία Σαββαΐδου προφανώς δεν γνωρίζει την νομική έννοια της εγκληματικής αμέλειας.
3. Σε αντίθεση, με όσα αναληθώς αναφέρονται σε δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προώθησε διατάξεις περί ασυλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να αποφευχθεί η ποινική μου δίωξη. Οι σχετικές διατάξεις περί οριοθέτησης της ευθύνης των οργάνων της ΓΓΔΕ, οι οποίες προβλέπονται τόσο στο γενικό πλαίσιο της αυτονομίας της ΓΓΔΕ όσο και ως ξεχωριστή μνημονιακή υποχρέωση στο τρίτο πλέον μνημόνιο (Ν.4336/2015) με χρόνο υλοποίησης τον Οκτώβριο 2015, και οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν προς ψήφιση, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιων συζητήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στις οποίες συζητήσεις συμμετείχε η ΓΓΔΕ. Οι διατάξεις αυτές, που αφορούν τους ελεγκτές και άλλους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ που έχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και τον εκάστοτε Γραμματέα, είχαν ως σκοπό να προστατεύουν το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) από αβάσιμες καταγγελίες που στοχεύουν να εμποδίσουν το έργο τους. Οι διατάξεις άλλωστε ρητά αναφέρουν ότι σε περίπτωση δόλου δεν υπάρχει η παραμικρή ποινική προστασία .
Έχει απαντηθεί προηγουμένως και με αναλυτικό ρεπορτάζ που μπορείτε να βρείτε εδώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως να σημειώσουμε ότι η κυρία Σαββαΐδου δεν μπορεί να επικαλείται τις πολιτικές ισορροπίες και την καλή συνεννόηση εντός της κυβέρνησης αφού η ίδια η κυβέρνηση ζητάει την παραίτησή της.
4. Η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις μου εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα (μνημονιακή δέσμευση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015 και πριν τη μεταφορά του ΣΔΟΕ).
Της κυρίας Σαββαΐδου της γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι κακοί άνθρωποι που τα βάζουν μαζί της και λένε ότι είναι υπάλληλος της Τρόικας και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τις επιτάσεις της Τρόικας. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που προσπαθείς να εξηγήσεις κάτι και αποδεικνύεις το ακριβώς αντίθετο.
ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ από τη θέση του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες.
Άλλωστε, δεν θα επιτρέψω, η παραίτησή μου να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της.
Τέλος, είμαι αποφασισμένη να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη δικαίωσή μου και την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου.
Να και η απειλή για να παύσουν τα δημοσιεύματα που δεν της αρέσουν. Αναμένουμε.
Ειδικότερα:
1) Όσον αφορά το ζήτημα της απόφασης απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, θα περιμένω να μου κοινοποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα, προκειμένου να ενημερωθώ σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος και να μπορέσω να ασκήσω τις όποιες νόμιμες ενέργειες. Να επισημάνω ότι η δημοσιοποίηση της δίωξης έγινε πριν καν λάβω επίσημα γνώση για αυτήν καθώς μέχρι σήμερα δεν μου έχει κοινοποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα για τη σε βάρος μου άσκηση δίωξης.
2) Όσον αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου» που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω της απόφασης επανελέγχου της, προσήλθα σήμερα στον Εισαγγελέα και αφού έδωσα προφορικές εξηγήσεις, ζήτησα και έλαβα προθεσμία για την υποβολή γραπτών εξηγήσεων (υπομνήματος) έως τη Δευτέρα 26-10-2015.»
Αφού είσαστε τόσο πολύ υπέρ της διαφάνειας, μήπως θα θέλατε να μας στείλετε και εμάς τις γραπτές εξηγήσεις σας; Σας υποσχόμαστε να τις δημοσιοποιήσουμε λέξη – λέξη, όπως και αυτή εδώ την ανακοίνωσή σας.