Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Γ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά των μέτρων ελάφρυνσης που έφερε η κυβέρνηση και ψηφίστηκαν σήμερα στη Βουλή. Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019, ενώ έκανε λόγο και για νευρικότητα στην αγορά ομολόγων λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης.

«Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019. Η  νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε με ειρωνικό τρόπο στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, λέγοντας πως ο Γ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας, καθώς ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Oλόκληρη η δήλωση του αναναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

   «Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής:

   1. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο. Η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.

   2. Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης – στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα – ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση», καταλήγει στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Χουλιαράκης.