«Aυτή τη στιγμή η ανοσία στη χώρα μας βρίσκεται περίπου στο 30%. Ένα 10% προέρχεται από αυτούς που έχουν νοσήσει κι ένα 20% από αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει μερική ανοσία καθώς έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος τόνισε ότι για φτάσουμε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και ακόμη απέχουμε πολύ από αυτό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 70%, αλλά θα πρέπει το ποσοστό αυτό να αυξηθεί γιατί από αυτήν την ηλικιακή ομάδα προέρχονται τα περισσότερα θύματα της πανδημίας. «Aν δεν εμβολιαστούμε θα ακολουθήσουν κι άλλα κύματα πανδημίας» τόνισε.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε και ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος υπογράμμισε πως ενώ πράγματι υπάρχει μια αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία, η αποκλιμάκωση είναι αργή κι αυτό οφείλεται στο ότι ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει όσο θα μπορούσε. Σημείωσε μάλιστα ότι δυστυχώς υπερτονίστηκαν κάποιες περιπτώσεις παρενεργειών από τον εμβολιασμό και υπερίσχυσε ο φόβος του θανάτου σε κάποιους πολίτες, εντελώς λανθασμένα όμως. Συμπλήρωσε δε πως από όλους αυτούς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία, κανείς δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κατηγορηματικό ήταν, τέλος, ως προς το ότι «αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά, θα ακολουθήσουν κι άλλα κύματα πανδημίας».

Η «μετά λοίμωξη εποχή» και οι επιπτώσεις στον πνεύμονα

Τα νέα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας όπως αυτά προκύπτουν στο πιο πρόσφατο μοντέλο για τον κορoνοϊό, αλλά και το τι ισχύει αναφορικά με τον εμβολιασμό πολιτών με πνευμονολογικά προβλήματα και θρομβώσεις ανέπτυξαν οι καθηγητές Πνευμονολογίας  Νίκος Τζανάκης και Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. O καθηγητής Τζανάκης επεσήμανε πως μπορούμε να μιλήσουμε για μια καλή εξέλιξη καθώς ήδη έχουμε πέσει σε επίπεδο 40% όσον αφορά τους διασωληνωμένους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου τέλος Ιουνίου θα βρισκόμαστε στα επίπεδα που ήμασταν στα μέσα του Ιανουαρίου. «Η πρόβλεψη μας από εκεί και ύστερα, σύμφωνα με το δικό μας μοντέλο δείχνει ότι θα βρεθούμε περίπου εκεί που ξεκινήσαμε τέλος Ιουνίου προς τα μέσα Ιουλίου» είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λουκίδης, απαντώντας στο ερώτημα για το τι ισχύει για τους πολίτες με πνευμονολογικά προβλήματα και θρομβώσεις που επιθυμούν να εμβολιαστούν για τον κορoνοιό, εξήγησε ότι ο γιατρός του καθένα μας γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό του και επομένως μπορεί να τον κατευθύνει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα δεδομένα για την «μετά λοίμωξη εποχή», θέτοντας ως υποθετικό παράδειγμα έναν ασθενή που έχει περάσει λοίμωξη Covid, έχει νοσηλευθεί και φαίνεται να έχει κάποιες επιπτώσεις στον πνεύμονα, ενδεχομένως μακροχρόνιες. «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια αξιολόγηση στο τρίμηνο από τον πνευμονολόγο τους με σκοπό να δουν εάν έχουν κάποιες υπολειμματικές διαταραχές από την λοίμωξη» είπε συγκεκριμένα.