Με ανακοίνωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, γίνεται γνωστό ότι ήδη από την Πέμπτη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση στην κινεζική εταιρεία JOYSBIO αποκλειστικά την προμήθεια 18 εκατ. self test μετά το φιάσκο με τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με καθυστέρηση δύο ημερών ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού, καθώς μια εκ των δυο εταιρειών που είχε προκριθεί για την προμήθεια πάνω από 7 εκατ. τεστ, διαπιστώθηκε ότι θα έφερνε τεστ τα οποία οι κινεζικές αρχές είχαν μπλοκάρει με την υπόνοια ότι είναι πλαστά. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε την απόφασή της στη Διαύγεια: «Με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια self-tests, σε συνέχεια πληροφόρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία για διακίνηση πλαστών παρτίδων από ενδιάμεση εταιρεία».

Η τελική σύμβαση που υπεγράφη χθες 22 Απριλίου, προβλέπει την προμήθεια 18 εκ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο. Να σημειωθεί ότι οι δυο εταιρείες που είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό ο οποίος στη συνέχεια ακυρώθηκε θα προμήθευαν τα self-tests προς 2,07 και 2,14 ευρώ το κομμάτι. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέσω της σχετικής ανακοίνωσης, γνωστοποίησε την ενεργοποίηση του «εναλλακτικού σεναρίου απευθείας διαπραγμάτευσης με την κατασκευάστρια εταιρεία» ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, απαλλαγμένη από τα κόστη των ενδιάμεσων» με «τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον».

Σύννεφο ερωτηματικών και προβλημάτων επάνω από την ακύρωση του διαγωνισμού για τα self test

«Ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά από τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων που καθιστούσαν το διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όλοι εμείς στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούμε με όρους απόλυτης διαφάνειας, νομιμότητας, σεβασμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη. Και καθημερινά αποδεικνύουμε την προσήλωσή μας στο έργο και την αποστολή μας» ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, για να καταλήξει στη δήλωσή του ως εξής: «Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνική Κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε υποκύπτει σε πιέσεις. Προχωρά με αποφασιστικότητα, επιλύει προβλήματα, κάνει πράξη όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν σύντομα την οριστική έξοδο από την κρίση της πανδημίας».

Θυμίζουμε πως ερωτηματικά και προβληματισμοί δημιουργήθηκαν μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, αναφορικά με τα προϊόντων που επρόκειτο να προμηθευτούν οι ελληνικές αρχές. Όπως καταγράφει ρεπορτάζ του documentonews.gr, προηγήθηκαν πληροφορίες για μπλοκάρισμα από τις κινεζικές αρχές του φορτίου με self tests της εταιρείας Metron Healthcare, που είχε αναλάβει να προμηθεύσει τις ελληνικές αρχές με 7,3 εκατ. τεστ, με δικαίωμα προαίρεσης για 15 εκατ. τεστ. Μάλιστα ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η παραπάνω εταιρεία φέρεται να είχε προμηθευτεί τα τεστ της εταιρείας JOYSBIO από εταιρεία που είχε κατασκευάσει απομιμήσεις τους αλλά σε χαμηλότερη τιμή, παρότι η Metron Healthcare είχε ήδη έρθει σε επαφή με την κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει τα εν λόγω προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε να ματαιώσει τον διαγωνισμό, αφήνοντας την αγορά χωρίς τα αναμενόμενα 10 εκατ. self tests και προχωρώντας σε απευθείας ανάθεση της προμήθειας, κάνοντας λόγο για περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα την ώρα που η κατάσταση στα φαρμακεία εξελίσσεται όλο και χειρότερη για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι στον επιπλέον φόρτο των ραντεβού για τα εμβόλια, συνεχίζουν να προσθέτουν και αυτόν για τα τεστ, ελπίζοντας πως το σύστημα και οι οδηγίες θα είναι με το μέρος τους αυτή τη φορά.