Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με «φωτιά και οργή».

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Ο κυβερνήτης του Γκουάμ, από την πλευρά του, δήλωσε πως αυτά που λέει η Β. Κορέα περί «εκδίκησης κατά των ΗΠΑ» δεν αποτελούν απειλή για το νησί, που είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο. Ο ίδιος είπε πως θα συναντηθεί με τον στρατό και τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών για  να συζητήσει το θέμα, όμως δεν υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο συναγερμού. Το Γκουάμ είναι αμερικανικό έδαφος με Αμερικανούς πολίτες, «δεν είμαστε μόνο μια στρατιωτική εγκατάσταση», είπε.

Πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους της εφαρμόζει η Β. Κορέα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Η Β. Κορέα, έως και σήμερα, έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών βαλλιστικών πυραύλων, ωστόσο η ικανότητά του να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.