Χθες βράδυ υποστηρικτής του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, Ίλια Παχόλμοφ, ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία που δείχνει την πόρτα της κατοικίας του να έχει βανδαλιστεί με γραμμένα δύο «Ζ», που αποτελεί σύμβολο υποστήριξης προς τα ρωσικά στρατεύματα.

Συνοδεύονταν από αφίσα με μια φωτογραφία του ίδιου, που έγραφε «συνεργάτης» και «Μην πουλάς την πατρίδα σου», όπως επίσης τους αριθμούς δύο άρθρων του ρωσικού ποινικού κώδικα, που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν αυστηρές ποινές εγκλεισμού για τη δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» για το ρωσικό στρατό ή για ενέργειες που «δυσφημούν» αυτόν τον τελευταίο.

«Είναι ξεκάθαρα μια ενέργεια που έχει οργανωθεί ‘από ψηλά’. Θα ενημερώσω σχετικά την αστυνομία» έγραψε ο Παχόλμοφ σε μήνυμά του προσθέτοντας ότι έχει δει απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αντιπολιτευόμενη Λιουντμίλα Στάιν ανήρτησε σήμερα στο λογαριασμό της στο Twitter μια φωτογραφία παρόμοιας αφίσας με τη φωτογραφία της κολλημένη σε μια πόρτα. «Εντάξει, αν το λέτε εσείς», σχολίασε.

Πριν μία εβδομάδα ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, πρώην διευθυντής του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας ο οποίος πρόσφατα εξαναγκάστηκε να κλείσει, βρήκε μπροστά στην πόρτα του το κεφάλι ενός χοίρου και κολλημένο το έμβλημα της Ουκρανίας με την επιγραφή στα γερμανικά «judensau», «εβραϊκό γουρούνι».

Πριν λίγες μέρες η πόρτα της κατοικίας του Όλεγκ Ορλόφ, αξιωματούχου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, πυλώνα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία, βρέθηκε κι αυτή με ένα «Ζ» γραμμένο με λευκή μπογιά και μια αφίσα που τον χαρακτήριζε «συνεργάτη».

Στις 16 Μαρτίου, η νεαρή ακτιβίστρια Όλγα Μισάικ βρήκε την πόρτα του σπιτιού της γραμμένη από πάνω μέχρι κάτω. «Το διαμέρισμά μου έχει υποβληθεί σε αισθητικές παρεμβάσεις», έγραψε στο Twitter χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες Ρώσοι δημοσιογράφοι σιωπούν ή αυτοεξορίζονται

Από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές έχουν ενισχύσει τις πιέσεις τους εναντίον των τελευταίων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των αντιπολιτευόμενων που ζουν στη Ρωσία.

Η καταστολή, η παρενόχληση, οι συλλήψεις και ο εκφοβισμός από τις αρχές της Μόσχας έχουν αναγκάσει εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους σε σιωπή ή εξορία, σύμφωνα με την Ολγα Προκοπίεβα εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ Russie Libertés.

Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα στη Ρωσία. Και αυτό, όπως σημειώνει, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού βάσει του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», δέχονταν πίεση, κατασκοπεύονταν, παρενοχλούνταν σε καθημερινή βάση και δεκάδες από αυτούς είχαν συλληφθεί. Γεγονός που, όπως αναφέρει, οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε οικειοθελή εξορία, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής ή στη Γεωργία.

Η Προκοπίεβα σημειώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ και δημοσιογράφοι είναι από το εξωτερικό ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων του Instagram και του Facebook, τα οποία αν και κλειστά από τις αρχές είναι προσβάσιμα στην Ρωσία μέσω VPN. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η συντριπτική πλειονότητα του λαού βρίσκεται υπό την επιρροή της προπαγάνδας των επίσημων τηλεοπτικών καναλιών και πιστεύει ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Κατά την ίδια, «η πραγματική πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά των Ρώσων σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και στη χώρα».

Ως προς το αν οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επαναστατήσουν ενάντια στην εξουσία, αν ήταν ενημερωμένοι για την πραγματικότητα, υποστηρίζει, ότι «η ιδέα για έναν ξεσηκωμό των Ρώσων κατά του Πόυτιν υποδηλώνει άγνοια της κατάστασης των ελευθεριών στη Ρωσία ή μάλλον της αυξημένης τα τελευταία χρόνια καταστολής».