Μια απίστευτη κατάσταση περιγράφει σε ανακοίνωση-καταγγελία του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, περιγράφοντας ακραία περιστατικά με πρωταγωνιστές παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης και συγκεκριμένα τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Νότη Μηταράκη, και τον διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Τάσο Μαντάγαρη.
Όπως περιγράφουν οι διοικητικοί υπάλληλοι που μέχρι πρότινος εργάζονταν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τις τρίτες καταστροφικές πυρκαγιές, στις 10 Σεπτεμβρίου μια ομάδα εξ αυτών συγκεντρώθηκε χωρίς να τους δώσουν οποιαδήποτε διευκρινιστική οδηγία, στο πάρκινγκ του αερολιμένα Μυτιλήνης. Η μεταφορά τους στο Καρά Τεπέ, όπου εν τέλει στήθηκε και ο νέος προσφυγικός καταυλισμός, βρισκόταν μόνο στο πεδίο των διαρροών από τα δημοσιεύματα, ενώ όταν ρωτούσαν επανειλημμένως τον διοικητή της ΥΠΥΤ, Τ. Μαντάγαρη, αναφορικά με το τι θα πρέπει να κάνουν,. Δεν λάμβαναν καμία απόκριση.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, χώρισε του υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες, η μία με τους διοικητικούς του ΚΥΤ και η άλλη με εργαζόμενους των οργανώσεων και άλλους, με τον Μάνο Λογοθέτη να απομακρύνεται για να μιλήσει «κεκλεισμένων των θυρών» με τους δεύτερους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι της ΥΠΥΤ. Σε ερώτηση προς τον τον διοικητή της Υπηρεσίας, Τ. Μαντάγαρη γιατί συνέβη αυτός ο διαχωρισμός, η απάντηση του ιδίου ήταν καθηλωτική, καθώς τους αποκρίθηκε συγκεκριμένα ότι «το προσωπικό γενικά της ΥΠΥΤ έχει αποδειχθεί πολλές φορές αναξιόπιστο, οι μεγαλύτερες διαρροές έχουν γίνει από το προσωπικό, και έχει διαπιστώσει πολλές φορές ότι το λεπτό που φεύγει ένα email από τον υπολογιστή του το έχει λάβει το efsyn».
Περπατούσαν σε πιθανό ναρκοπέδιο
Μετά από αρκετές ώρες όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο του αεροδρομίου, κάτω από τον ήλιο, οι μισοί επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Chinook και οι υπόλοιποι σε δύο λεωφορεία, προκειμένου να μεταφερθούν στο πεδίο βολής του στρατού όπου θα στηνόταν το προσφυγικό camp. Οι υπάλληλοι της ΥΠΥΤ αποβιβάστηκαν από το ελικόπτερο σε έναν λόφο, στον οποίο μόνοι τους έπρεπε να βρουν μονοπάτι να κατέβουν στο πεδίο βολής και ενώ είχαν ήδη φτάσει στο πεδίο βολής, τέσσερις στρατιωτικοί με ναρκαλιευτές σάρωσαν την πλευρά του λόφου από την οποία οι υπάλληλοι είχαν ήδη κατέβει στο πεδίο βολής.
Απειλές απόλυσης και καταναγκαστική εργασία
Πέραν όλων αυτών, από την άφιξη τους στο χώρο που θα στήνονταν οι σκηνές και έπειτα, οι υπάλληλοι της ΥΠΥΤ αντιμετώπισαν μια κατάσταση που απαρτιζόταν από απειλές απόλυσης και καταναγκαστική εργασία, ενώ κανένας δεν τους παρείχε φαγητό και νερό.
Στο πεδίο βολής όπως γράφει η καταγγελία του Συλλόγου, βρίσκονταν ήδη οργανώσεις που έστηναν σκηνές τις οποίες μετέφερε Cargo ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και αποβίβαζαν υπάλληλοι της ΥΠΥΤ. Όταν οι εργαζόμενοι εν τέλει ρώτησαν γιατί μεταφέρθηκαν εκεί εφόσον το καμπ ακόμη δεν είχε στηθεί ο Μ. Λογοθέτης, απάντησε ότι «δεν είναι σωστό η δική μας Υπηρεσία να μην έχει καθόλου παρουσία και να μην επιβλέπουμε».
Ωστόσο ο πραγματικός λόγος που οι υπάλληλοι βρίσκονταν στη περιοχή εξηγήθηκε εν μέσω απειλών από τον Τ. Μαντάγαρη, ο οποίος, όταν οι διοικητικοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να στήνουμε σκηνές ή να ξεφορτώνουμε υλικά, αλλά θα έπρεπε να μας καλέσουν όταν θα είχε στηθεί το καμπ για να κάνουμε την προβλεπόμενη δουλειά μας, η αντίδρασή του ήταν η εξής καθαρή απειλή: “…Περάστε στην άκρη όλοι οι διοικητικοί, κάντε μία λίστα με τα ονόματα να ξέρω ποιοι είστε και θα τα πούμε στο τέλος”», σημειώνει η καταγγελία.
Στους υπαλλήλους της ΥΠΥΤ πέρα από την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν υπό την απειλή απόλυσης, δεν τους παρασχέθηκε κρύο νερό, ενώ κάποιες εξάδες που έφτασαν λόγο της ζέστης αλλά και της έλλειψης σκιάστρου πολύ γρήγορα ζεστάθηκαν και δεν πίνονταν
«Οι περισσότεροι ήμασταν στα πρόθυρα ηλίασης, σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Όταν μετά από ώρες ρωτήσαμε τον κ. Λογοθέτη εάν υπάρχει κάποια πληροφόρηση πότε θα φύγουμε απάντησε: “Μη με ρωτάτε τώρα. Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά και είναι στα πρόθυρα να σας πουν (υπονοώντας ανωτέρους του) περάστε από το ταμείο να σας εξοφλήσουμε και να φύγετε”. Σε συναδέλφους που στήνανε σκηνές, είπαν ότι όταν βγει η σύμβαση για 3+3 χρόνια θα ζητήσουν μόνο Γενικών Καθηκόντων ειδικότητες και όχι διοικητικούς», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΥΤ.
«Έχουμε πόλεμο»
Το όλο ήδη απειλητικό για του υπαλλήλους της Υπηρεσίας σκηνικό κορυφώθηκε με τη παρουσία του μετακλητού Κώστα Κωστάκου ο οποίος διατελεί διευθυντής του Γραφείου του Νότη Μηταράκη. Ο Κ. Κωστάκος όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι μάλλον πέρασε την ΥΠΥΤ για στρατό και του υπαλλήλους της για στράτευμα καθώς όπως καταγέλλουν οι τελευταίοι, «είχε έρθει από ώρα και μας κοιτούσε επίμονα ξεχειλίζοντας από οργή. Μας ρώτησε γιατί δεν δουλεύουμε. Οταν του είπαμε ότι κάποιοι βοηθήσαμε, απλά έχουμε κουραστεί αλλά γενικά θεωρούμε ότι δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά μας αυτές οι εργασίες, μας απάντησε “Αυτά ξεχάστε τα. Κοιμάστε όρθιοι; Έχουμε πόλεμο” και μας ζήτησε να στοιχηθούμε ανά ειδικότητα».
Επίσης όταν διαπίστωσε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν η πλειοψηφία, «ούρλιαζε για το πόσο λάθος έχει κάνει στην κατανομή του προσωπικού κι ότι πρέπει να το αλλάξει αυτό. Μήπως βρίσκονται εκεί που τους “έταξε” ο κ. Μηταράκης; Στα γραφεία του Δήμου Μυτιλήνης; του υπενθύμισαν κάποιοι συνάδερφοι. Αυτό τον οδήγησε σε έκρηξη: “Κάντε μου μία λίστα με τα ονόματα όσων λείπουν αδικαιολόγητα, δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτό”. Σε έκκληση του διοικητή του ΚΥΤ κ. Μπαμπάκου να ηρεμήσει, τον αποπήρε, λέγοντάς του “Μη μου λες τι να κάνω, εγώ δεν παίζω”», σημειώνουν οι διοικητικοί της ΥΠΥΤ.
Ο Σύλλογος στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι όσο λειτουργούσε το ΚΥΤ της Μόριας πράγματι έλειπαν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως τεχνικό προσωπικό, χειρωνακτικό και γενικών καθηκόντων. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι αυτό συνέβαινε όχι γιατί οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι πολλοί αλλά γιατί η ΥΠΥΤ και κατ’ επέκταση του υπουργείου Μετανάστευσης δεν φρόντισε να στελεχώσει επαρκώς με αυτές τις ειδικότητες το ΚΥΤ.
Μάλιστα ως απόδειξη για τα όσα καταγγέλlει ο Σύλλογος αναφορικά με τις ελλείψεις τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο που και άλλες υπηρεσίες όπως στρατός και αστυνομία. Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητούσε να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού στο Πεδίο βολής στον καρά- Τεπέ της Λέσβου.
Σύμφωνα με την επιστολή τους «περί ώρα 21.00΄ της 11ης Σεπτεμβρίου 2020, διατάχθηκαν περί τα 150 άτομα, για τα οποία ανακλήθηκαν οι ώρες ανάπαυσής τους, όπως μεταβούν αμέσως στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ προκειμένου να συνδράμουν στη συγκρότηση πρόχειρης δομής φιλοξενίας για τους μετανάστες – πρόσφυγες που διέμεναν στο πρώην (πλέον) ΚΥΤ Μόριας, με στήσιμο σκηνών και διαμόρφωση του χώρου με τις κατάλληλες και απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία αυτή. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύκτας εργάστηκαν και συνεχίζουν όλο το Σαββατοκύριακο να εργάζονται, προς επίτευξη του ως άνω διατασσόμενου έργου»
Οι στρατιωτικοί κατήγγειλαν ότι την ανεπάρκεια του κράτους στη διαχείριση του προσφυγικού, καλούνται να την καλύψουν πάντα οι στρατιωτικοί οι οποίοι «τα κάνουν όλα και συμφέρουν» και καλούνται να συνδράμουν, «στη θεραπεία πάσας νόσου», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για άρση της εντολής συνδρομής του στρατού στο προσφυγικό.