Επισπεύδεται το δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στην Κριμαία. Βοήθεια από τη «μαμά»-Ρωσία ζήτησε νωρίτερα η τοπική κυβέρνηση. Δεν θα αδιαφορήσουμε απάντησε το Κρεμλίνο. Απειλές κυρώσεων από τη Δύση, σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης
Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.
Εντωμεταξύ, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτηρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Στόλου.
Άμεση απάντηση στην έκκληση
Νωρίτερα, ο Αξιόνοφ είχε ζητήσει από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας.
Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας».
Ο Αξιόνοφ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».
Ανασύσταση δυνάμεων καταστολής
Η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπερκούτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο. Μάλιστα από την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερόπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες της μονάδας Μπερκούτ το επιθυμούν.
Εντωμεταξύ την Πέμπτη, ρώσοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας. Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Οι βουλευτές προτείνουν μία περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μετά από δημοψήφισμα ή έκκληση των ηγετών της περιοχής. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αρκεί ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία ή ένα απλό αίτημα των ηγετών της περιοχής για να δεχθεί η Μόσχα να την ενσωματώσει.
Προκλήσεις καταγγέλλει το Κίεβο
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα δεν θα συρθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση από τις ρωσικές «προκλήσεις» στην Κριμαία και τόνισε ότι αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση.
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις στρατιωτικές κινήσεις της στην περιοχή.
«Είναι απαράδεκτο, όταν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται στο κέντρο ουκρανικών πόλεων» είπε ο Γιάτσενιουκ πριν από υπουργική συνάντηση στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας κατήγγειλε ότι η Ρωσία μετέφερε «πρόσφατα» 6.000 επιπλέον προσωπικό στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό στην Κριμαία.
Πρώην σοβιετική δημοκρατία
Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει ότι τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, είπε ο Βιτάλι Τσούρκιν πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Έκτακτη αναφορά
Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κάνει βιαστική και απρογραμμάτιστη εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τις ρωσικές κινήσεις μετά τις αναφορές ότι ένοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.
«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» τόνισε.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G8 στο Σότσι της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Σότσι, αν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία δήλωσε από την πλευρά του αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με την Ε.Ε, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.
Η ναυτική βάση και τα σενάρια
Την Παρασκευή, στρατιώτες χωρίς διακριτικά πήραν τον έλεγχο δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας. «Η Ρωσία έχει στείλει δυνάμεις στην Κριμαία. Εφαρμόζουν σενάριο αντίστοιχο με την Αμπχαζία, όπου έχοντας πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να κρατήσει το Κίεβο στην τροχιά της Μόσχας καθώς εκτός των άλλων στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης σταθμεύει η ρωσική ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας, ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία.
Εντωμεταξύ, οι διαδηλώσεις κατά του Κιέβου και υπέρ της Μόσχας συνεχίστηκαν την Παρασκευή στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.