«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο γηγενής πληθυσμός, σε αυτά τα νησιά η μεγάλη αύξηση προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης, διασκέδασης» υποστήριξε για μία ακόμα φορά ανερυθρίαστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το Σάββατο, δείχνοντας ως υπεύθυνους για την μεγάλη διασπορά στα νησιά την ώρα της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου του εργαζόμενους σε αυτά.

Ο υφυπουργός μίλησε για ασυδοσία στα νησιά αυτά, σπεύδοντας να «ξεκαθαρίσει» πως αυτό δεν σημαίνει συνολικά, καθώς υπάρχουν επιχειρηματίες σοβαροί που λειτουργούν επαγγελματικά, «αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που κάνουν τη διαφορά».

«Ειδικά στις νέες ηλικίες η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το πρώτο μας μέλημα είναι να δρομολογήσουμε τους ελέγχους που χρειάζονται, και μάλιστα η Ίος έχει ενισχυθεί με προσωπικό με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη» ανέφερε ακόμα ο Ν. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας σε άλλο σημείο πως
«η Αστυνομία είναι εκεί, δεν μπορεί σε ένα 24ωρο σε κάθε μπαρ, κλαμπ, σε κάθε πάρτι να είναι κι ένας αστυνομικός. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε αυτά τα νησιά κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υφυπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχουν κόκκινες περιοχές, αλλά «περιοχές που είναι επιβαρυμένες», και διεμήνυσε ότι αν δουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει με συνεχείς νέες συρροές και δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις υπάρχουσες θα χρειαστεί να πάρουν μέτρα, όπως αυτά της Μυκόνου, εξέλιξη που όμως απεύχονται. Υποστήριξε δε πως γίνεται ιχνηλάτηση στη Μύκονο, ωστόσο όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις συρροές δηλαδή δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση είναι έτοιμοι να πάρουν και μέτρα. «Όταν έχουμε εικόνα, έχουμε τα εργαλεία να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό», είπε ενώ γνωστοποίησε ότι το 41% των κρουσμάτων στην Κρήτη προέρχεται από κοινωνικές συναθροίσεις.

«Όταν κάποιος ταξιδεύει από εδώ με PCR αρνητικό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επωάζει ο ιός, φτάνει εκεί και όταν δεν υπάρχουν μέτρα και έχουμε τις εικόνες και τις καταστάσεις που εσείς αναδεικνύετε ο ιός καλπάζει» ανέφερε ακόμα ο Ν. Χαρδαλίας. Συγκεκριμένα για την Μύκονο, ο ίδιος υποστήριξε πως όταν είδαν ότι μέσα σε 3-4 μέρες οι συρροές των κρουσμάτων δεν ήταν νέες, άρα παρατήρησαν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τότε μέσα σε 8 μέρες την ξανάνοιξαν. «Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει η Μύκονος εάν χρειαστεί» ξεκαθάρισε ακόμα, ενώ σημείωσε πως δεν θέλουν να πάρουν κανένα μέτρο, δεν στοχοποιούν τα νησιά, ωστόσο αυτό που λένε είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή.

«Όταν όμως δούμε ότι υπάρχει τέτοια έξαρση που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές προφανώς και πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι η προφύλαξη αυτών των ανθρώπων και βεβαίως θα πάρουμε μέτρα» δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «από την πρώτη στιγμή αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το μόνο που σκέφτεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μας, πάνω και πέρα από όλα είναι ο άνθρωπος».

«Μέσα από την ενημέρωση ούτε τελεσίγραφα δίνουμε, ούτε απειλούμε κάποιους, ούτε στοχοποιούμε περιοχές, ούτε τιμωρητική διάθεση έχουμε. Μεταφέρουμε την αγωνία των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα μας», επισήμανε ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Και τα νησιά «κοκκινίζουν»…

Την ίδια ώρα, παρά τις λεκτικές διαφοροποιήσεις του υφυπουργού για «επιβαρυμένα» και όχι «κόκκινα νησιά», σύμφωνα πλέον και με τους χάρτες του ECDC, αρκετά είναι τα νησιά που παρουσιάζουν όλο και χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση.

Κατά τις τελευταίες ανακοινώσεις, την Παρασκευή η Κρήτη παρουσίαζε 319 νέες λοιμώξεις, με 131 στο Ηράκλειο, 57 στο Ρέθυμνο και 19 στο Λασίθι, με τα Χανιά στις 112.

Παράλληλα, στις 331 ήταν οι νέες λοιμώξεις που ανακοινώθηκαν για άλλα νησιά. Πιο συγκεκριμένα, 25 στη Σαντορίνη, 19 στη Ζάκυνθο, 9 στην Πάρο, ενώ δύσκολη κατάσταση καταγράφεται και στην Κέρκυρα με 26, στη Λέσβο με 16, στην Κω με 15 και στη Χίο με 14.

«Το πιο ρεαλιστικό μέτρο είναι να πει κανείς ότι θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν συχνά self test ή γενικά τεστ, και να απομονωνόμαστε εφόσον βγουν αυτά θετικά. Η μάσκα είναι το δεύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, το να φοράμε μάσκα. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, έχουμε δύο μήνες διακοπές, ο κόσμος θέλει να πάει να διασκεδάσει, και τα νησιά πρέπει να έχουν κίνηση, για πολλούς λόγος. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον ιό. Είναι μία αντίθεση την οποία πρέπει να ζήσουμε» δήλωσε το Σάββατο από πλευράς Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, που για μία ακόμα φορά επανέλαβε τη θέση των επιστημόνων για τις μάσκες, παρά τη διαφορετική εικόνα που προωθούν μήντια και κυβέρνηση.

«Δεν είπαμε ποτέ να φύγουν από τους εξωτερικούς χώρους. Οι μάσκες λέγαμε ότι δεν χρειάζονται έξω εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός» προκαλώντας εκ νέου ερωτήματα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.