Στην έκθεσή του για την προεία της οικονομίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, γνωστοποιεί την απουσία των εκκρεμών συντάξεων από την έκθεση για τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση του ΕΦΚΑ, η οποία αρνήθηκε να παράσχει στο Γραφείο τα συγκεκριμένα στοιχεία. Η απουσία των στοιχείων για τις εν λόγω συντάξεις, συνεπάγεται την απόκλιση των προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού από την ρεαλιστική κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα ,αναφορικά με την δαπάνη στην οποία αντιστοιχούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι η έκθεση του Γραφείου, δόθηκε στη δημοσιότητα μια μόλις ημέρα μετά τις παραινέσεις και προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να κλείσει άμεσα τους ανοιχτούς λογαριασμούς, λέγοντας, ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Αθήνα ούτε στα μέσα του 2021 δεν θα είναι θέση να τηρήσει τη δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων».

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις συντάξεων που δεν έχουν  προσμετρηθεί στις δαπάνες του κράτους ανέρχονται περίπου στις 300 χιλιάδες, με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής να τονίζει ότι τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, συνδέονται άμεσα με τα «οικονομικά μεγέθη» της χώρας, προκαλώντας μάλιστα την «έκπληξη» του που το ΕΦΚΑ δεν τα παραδίδει δεδομένης της σπουδαιότητας τους.

Η απάντηση του ΕΦΚΑ εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, καθώς μέσω αυτής γνωστοποιείται ότι τα στοιχεία δεν αποδίδονται γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η απαιτούμενη καταμέτρηση, με την κατάσταση αυτή σαφώς να συνεπάγεται, ότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν τα προβλεπόμενα, αναμένοντας να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρεται :

«Mετά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, λάβαμε απαντητική επιστολή από τον ΕΦΚΑ που επικαλείται τεχνικά προβλήματα στην παροχή των στοιχείων και δεσμεύεται για την αποκατάστασή τους.

Το Γ.Π. του Κράτους στη Βουλή επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας που είχε μέχρι πρότινος με τον ΕΦΚΑ και την παροχή των στοιχείων που συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θα υπερασπιστεί τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου και την απαρέγκλιτη τήρηση του άρθρου 28 του Ν.4270/2014 που ορίζει ρητά ότι “όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να παρέχουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάθε πληροφορία που εκείνο κρίνει αναγκαίο για την εκτέλεση του έργου του».

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε απαντητική του επιστολή αποδίδει την μη παροχή των στοιχείων, στην μη ύπαρξη τους, δεδομένου ότι όπως υποστηρίζει δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα η ακριβής καταμέτρηση τους κι επομένως ούτε η ανάλογη δαπάνη που τους αντιστοιχεί.

Ως λόγοι της καθυστέρησης επικαλούνται οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η καραντίνα, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπέρδεμα μεταξύ συνταξιούχων και υπηρεσίας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι αναγκάστηκαν να ταχυδρομήσουν τις αιτήσεις τους, με 17 χιλιάδες από αυτές να βρίσκονται ακόμα ακαταχώριστες σε σάκους,ενώ την ίδια στιγμή το ΕΦΚΑ δεσμεύεται να ανακοινώσει τα στοιχεία που αφορούν αναδρομικά τις αιτήσεις για συντάξεις που κατατέθηκαν από την 1/1/2018.

Τα δεδομένα σύμφωνα με την οικονομική έκθεση στην Βουλή 

Μεγαλύτερη ήταν η ύφεση για το δεύτερο εξάμηνο αγγίζοντας το 15.2% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού που μιλούσαν για 13,7% , με τον επικεφαλής να αναφέρει χθες στην Βουλή ότι  «οι προβλέψεις ήταν αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι χειρότερη από τις προβλέψεις, γεγονός που αν συνδυασθεί με το πρώτο τρίμηνο, η καταρχήν ύφεση θα είναι μάλλον χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας για το 2020 επεσήμανε, ότι παρά την έλλειψη των στοιχείων που αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή, διευκρίνισε όμως ότι τα σενάρια είναι δυσμενέστερα από όσο έχει προβλεφθεί ήδη. Στα τρία σενάρια, το ΓΠΚΒ εκτιμούσε πως η ύφεση θα είναι φέτος από 4,4 έως 9,4% με ενδιάμεσο σενάριο ύφεσης 8,5%, με την απουσία των στοιχείων περί εκκρεμών συντάξεων να απομακρύνουν το ενδεχόμενο ύφεσης 4,4%.

Στην έκθεση μάλιστα αναφέρθηκαν τρεις παράμετροι που εντείνουν την ύφεση , με πρωταρχικό ρόλο σε αυτή να έχει η επιδείνωση ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση της ανεργίας μπορεί μεν να είναι σχετικά συγκρατημένη, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, υποστηρίζει, ότι  αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα «ειδικά μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας» από τις επιχειρήσεις.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για απόκρυψη των στοιχείων για τις εκκρεμείς συντάξεις και για «ομηρία» χιλιάδων συνταξιούχων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει, «μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα », ενώ συνεχίζει επιρρίπτοντας ευθύνεw στην κυβέρνηση για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, λέγοντας ότι, «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει τα στοιχεία επειδή με δική της ευθύνη ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων τριπλασιάστηκε από τις εκλογές μέχρι σήμερα».

Αναφορικά μάλιστα με τις δηλώσεις του ο Κλ. Ρέγκλινγκ τονίζεται ότι, «μόλις προχθές απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση για τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις, επιβεβαιώνοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας, οφείλει να παραδώσει άμεσα στη Βουλή και στη δημοσιότητα τα στοιχεία και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, «ώστε να τερματιστεί επιτέλους η ομηρία χιλιάδων συνταξιούχων που ζουν στην ανέχεια και στην ανασφάλεια σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».