Η ρύθμιση εντάχθηκε στο άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε αρκετές φορές από την κυβέρνηση, προκαλώντας αλαλούμ στη Βουλή και κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου και του γγ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου. 
 
Μετά τις αντίδραση της αντιπολίτευσης και -κυρίως- του ΠΑΣΟΚ, η ρύθμιση αποσύρθηκε, καθώς έγινε κατανοητό ότι δεν θα έχει τύχη στην ψηφοφορία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η διάταξη θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο.
 
Αν και ο αρμόδιος υπουργός Λ. Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ρύθμιση δεν θα έρθει ξανά ως είχε, καθώς χρέος της χώρας είναι να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και διεθνώς οι αντιδράσεις συνεχίζονται.
 
 

Συγκέντρωση υπογραφών
 

Ήδη, συγκεντρώνονται χιλιάδες υπογραφές κατά της επαναφοράς της ρύθμισης για την απέλαση των μεταναστών. Το αίτημα υποστηρίζεται από 150 προσωπικότητες, μεταξύ αυτών στελέχη κομμάτων, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι.
 
Παράλληλα, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταγγέλλει την προσπάθεια να νομοθετηθεί ένα «ιδιώνυμο» την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς, «την ώρα δηλαδή που θα ανέμενε κανείς τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης των καταγγελιών περί αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας -σύμφωνα εξάλλου με τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρωπου- η προωθούμενη τροπολογία στέλνει το μήνυμα της διαιώνισης της ατιμωρησίας».
 
Να μην επανέλθει η διάταξη για την απέλαση των μεταναστών ζητεί και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.