Εκ νέου αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των συνδικάτων όσο και των κομμάτων έχει προκαλέσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση. Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα ανά τη χώρα την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στην πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση.

Οξύνεται η αντιπαράθεση με φόντο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκει αντίθετες τις ενώσεις εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ANT1,  αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τις απεργίες, αλλαγές που -όπως είπε- θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός με αφορμή τη στάση εργασίας του μετρό, υπογράμμισε ότι «στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ότι στις απεργίες που θα γίνονται σε τομείς κοινής ωφελείας, όπως το μετρό, τα απορρίμματα, η ΔΕΗΔΕΗ -0,17% κ.α., θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό 33% έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες». Σε αυτούς τους τομείς ήδη υπάρχει πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας, αλλά με το νέο νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός φτάνει το 1/3 των εργαζομένων, που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού θα σημάνει ότι δεν θα υπάρχουν απεργοί.

«Επίσης θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο υπουργός. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ψηφοφορίες για απεργία θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, αποδυναμώνοντας το δικαίωμα στη συνέλευση και τη συζήτηση, ενώ ουσιαστικά απαγορεύεται η απεργιακή περιφρούρηση, καθώς δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να προσφύγει εναντίον των εργαζομένων αν προχωρήσουν σε τέτοια δράση και να αξιώσει και αποζημίωση. Η μείωση των μελών της διοίκησης του σωματείου που προστατεύονται από απόλυση και των συνδικαλιστικών αδειών, τα πρόστιμα και οι ποινές στους εργαζομένους που θα συμμετέχουν σε μια «παράνομη» απεργία έρχονται να δυσκολεύσουν το δικαίωμα στην απεργία.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή κάρτα που εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η ΓΣΕΕ και ήδη εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες για παράδειγμα. Αρχικά η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να κατοχυρωθεί το ωράριο τους.

Η απεργία της 3ης Ιουνίου

Τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης την Πέμπτη 3 Ιούνη με την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά και μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες να καλούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Από την πλευρά των εργοδοτών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας και τους τομεάρχες εργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας. Με το υπόμνημά του ζητάει διευκρινίσεις, αποσαφήνιση διατάξεων και νομοτεχνική βελτίωση άλλων και σε κάθε περίπτωση κινείται και αυτός στη διατύπωση προτάσεων επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Τόσο τα συνδικάτα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν το υπουργείο Εργασίας ότι καταργεί το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους από όσους ισχύει σήμερα. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι το σχέδιο νόμου φέρνει την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ προσπαθεί για αποδυνάμωση της απεργίας, την ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και την επίθεση στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Το προτεινόμενο από το νομοσχέδιο πλαίσιο, περιλαμβάνει πολλά προβληματικά σημεία. Πολλές από τις διατάξεις του χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων», τονίζει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του. Η ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα 31 Μαΐου, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, οι προωθούμενες αντεργατικές ρυθμίσεις θα αποτελέσουν  κόλαφο για το κόσμο της  εργασίας, όταν μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει. Το Σ.ΕΠ.Ε., αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του Υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση Εργαζομένων και Εργοδοτών, οδηγείται σε «αχαρτογράφητα» νερά σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους».

Για μητέρα όλων των μαχών κάνουν λόγο συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που αρνούνται τον διάλογο με το υπουργείο και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν για να αποτρέψουν την ψήφισή του. «Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, ούτε να ψηφιστεί. Πρέπει να ανατραπεί», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. «Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» τονίζει το ΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.

24ωρη απεργία εξήγγειλε και η ΠΝΟ στα πλοία που θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας μέρας. «Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

«Νομοσχέδιο-έκτρωμα» που «στέλνει μήνυμα ασυδοσίας στην εργοδοσία»

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν να επικεντρώνουν σε συγκεκριμένα σημεία κάτω από την ομπρέλα της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της ΝΔ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας συνδυάζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Καθώς η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο προτεραιοτήτων, έχοντας ως γνώμονα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ιδίως το θέμα του ΣΕΠΕ έχει βρεθεί στο κέντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας, ισχυρίζονται ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα σημάνουν ότι τελικά το υπουργείο Εργασίας αποποιείται της πολιτικής του ευθύνης, μιας και το σχέδιο είναι να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.

Από τη μεριά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του ΣΕΠΕ, κάνοντας λόγο για κατάργηση του ελέγχου, κάτι που στέλνει μήνυμα ασυδοσίας στην εργοδοσία, ενώ δεσμεύονται με κατάργηση του νόμου εάν περάσει. «Φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες. Και σήμερα υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει –υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο ’15-’19- έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος ότι τα ψηφιακά εργαλεία όπως κάρτα εργασίας για τον έλεγχο των υπερωριών είχαν θεσμοθετηθεί από το 2017», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το Κίνημα Αλλαγής είναι απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, θα τις καταψηφίσει στη Βουλή και δεσμεύεται για την κατάργηση τους όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ συνεχίζει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλατεία Συντάγματος ζήτησε την απόσυρση του «νομοσχεδίου-εκτρώματος», τονίζοντας ότι στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους η μόνη απάντηση είναι ο πόλεμος, λέγοντας ότι «σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε». «Το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται πως τελικά είναι χειρότερο και από το αναμενόμενο, αφού δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του.