Τη διατήρηση της εκεχειρίας με το αριστερό αντάρτικο των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατού του Λαού (FARC-EP), παρά την απόρριψη της ειρηνευτικής συμφωνίας κυβέρνησης - ανταρτών από τον λαό της χώρας στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος
Χθες, οι Κολομβιανοί απέρριψαν τη συμφωνία με τις FARC, μια συμφωνία που θα έκλεινε οριστικά τη διαμάχη 52 ετών. Στο δημοψήφισμα, η συμφωνία απορρίφθηκε με 50,24% με τον πρόεδρο να λέει ότι «δεν παραδίνεται» και θα «συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του να επιδιώκει την ειρήνη».
Ο επικεφαλής του κολομβιανού κράτους αναγνώρισε την ήττα στο δημοψήφισμα και ανέφερε ότι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα συνεχίσουν τον διάλογο, τόσο με τις FARC, όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν το ΟΧΙ στη συμφωνία.
Περίπου 34,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να απαντήσουν με ένα απλό ναι ή όχι στην ερώτηση «υποστηρίζετε την οριστική συμφωνία τερματισμού της σύρραξης και οικοδόμησης μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης;»
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ξεπέρασε το 37,43%.
Ως μέρος της συμφωνίας, οι FARC θα κατέβαζαν οριστικά τα όπλα και θα μετεξελίσσονταν σε πολιτικό κόμμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Η απόρριψη της συμφωνίας στην κάλπη δεν εκτροχιάζει απαραίτητα την ειρηνευτική διαδικασία, όμως την επαναφέρει στο καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια των αρκετά δύσκολων και μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων.
Το δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν υποχρεωτική και το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι δεσμευτικό, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος για να δοθεί «η μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση» στην ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.
Η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι πλήγμα και προσωπικά για τον ίδιο τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ ντε Σάντος. Επικεφαλής του στραστοπέδου του «όχι» ήταν ο τέως πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε.
«Σας κάλεσα να αποφασίσετε εάν υποστηρίζετε ή όχι αυτό που συμφωνήθηκε για τον τερματισμό του πολέμου με την οργάνωση FARC, και η πλειοψηφία, έστω κι αν είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, είπε “όχι”», δήλωσε ο Σάντος, προσθέτοντας «η άλλη μισή χώρα είπε “ναι”».
Ο Άλβαρο Ουρίμπε, από πλευράς του, σφοδρός επικριτής της συμφωνίας ειρήνης, ειδικά της «ατιμωρησίας» των ανταρτών, κάλεσε από την πλευρά του να υπάρξει μια «μεγάλη εθνική συμφωνία».
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η έτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καλώντας να συνεχιστεί η αναζήτηση μιας «λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» στην ένοπλη σύρραξη που σπαράσσει τη χώρα επί μισό αιώνα και πλέον, ενώ σε μια ανάρτησή του στο Twitter τόνισε, ότι «παρά το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος, πρέπει να «συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την ειρήνη».
A pesar de los resultados adversos para los acuerdos de la Habana los colombianos debemos continuar luchando por la paz con transformaciones
— ELN-Paz (@ELN_Paz) 2 Οκτωβρίου 2016
Η συμφωνία, ένα κείμενο έκτασης 297 σελίδων, ήταν το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας.
Kι όλα αυτά, την εβδομάδα των Νόμπελ, οπότε και η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία, είναι υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Πηγή: telesurtv.net