Το μέτρο πέρασε με δικομματική υποστήριξη από τη Γερουσία με ψήφους 63-36, δίνοντας το πράσινο φως στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να το νομοθετήσει, ώστε οι ΗΠΑ να αποφύγουν την στάση πληρωμής του χρέους τους, που φτάνει τα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το κείμενο προβλέπει την αναστολή του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ως την 1η Ιανουαρίου 2025 στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων

Πρόκειται για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό», τόνισε ο Μπάιντεν Η χώρα προβλέπεται να υπερβεί το σημερινό ανώτατο όριο του χρέους της τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Η νομοθεσία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια δεκαετία, δήλωσε την Τρίτη το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ενώ στις διαπραγματεύσεις αποφασίστηκαν εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών με πάγωμα ορισμένων οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και η απαίτηση να εργάζονται όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από σε δεξιούς Ρεπουμπλικάνους όσο και σε αριστερούς Δημοκρατικούς.

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ πλησίασαν τόσο κοντά στην υπέρβαση του ανώτατου ορίου του χρέους τους, ήταν το 2011, ο πιστωτικός οργανισμός Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.